Na hlavný obsah

Extrémista Marián Magát sa opäť postavil pred súd. Pokračuje dokazovanie jeho činov

Odsúdený bol za vyše 40 skutkov.

Extrémista Marián Magát sa opäť postavil pred súd. Pokračuje dokazovanie jeho činov
Na snímke Marián Magát. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Marián Magát, ktorý je stíhaný za extrémizmus, sa v utorok (9. 7.) opätovne postavil pred súd.
Najvyšší súd v apríli zrušil rozsudok, na základe ktorého Marián Magát dostal šesť rokov väzenia. Dôvodom sú najmä statusy na sociálnych sieťach, v ktorých obdivoval Adolfa Hitlera a spochybňoval holokaust.

Špecializovaný trestný súd na začiatku roka poslal Mariána Magáta na šesť rokov za mreže. Odsúdený bol za vyše 40 skutkov extrémistickej trestnej činnosti. Na sociálnych sieťach uverejňoval napríklad statusy, v ktorých obdivoval Adolfa Hitlera a spochybňoval holokaust. Napísal knihu, kde hanobil židov.

„Kniha, ktorú napísal, nevychádza z nejakej jeho svojvôle, to sú mainstreamové zdroje, historické pramene, z ktorých čerpal pri písaní knihy,“ vysvetlil právny zástupca Mariána Magáta Martin Burian.

Prípadu Mariána Magáta sa v Správach venoval redaktor J. Horáček:

V knihe napríklad píše, že Rudolf Vrba, ktorému sa podarilo ujsť z Osvienčimu, bol v tábore dva roky šatený a živený, kým Nemci na fronte nemali ani kabáty.

Najvyšší súd celý prípad vrátil na Špecializovaný súd v Pezinku, aby ho znovu prerokoval a doplnil dokazovanie. „Proti rozsudku ŠTS som podal okrem obžalovaného odvolanie aj ja, čo do výroku o vine som namietal zmenenú právnu klasifikáciu a jednu časť oslobodzujúcej časti rozsudku,“ uviedol prokurátor Krajskej prokuratúry v Trnave Martin Nociar.

Rozsudok najskôr v auguste

Podľa advokáta obžalovaného, Najvyšší súd vytkol prvostupňovému súdu najmä to, že nebolo relevantným spôsobom preukázané, že niektoré príspevky na sociálnych sieťach písal Marián Magát.

„On sa priznal k napísaniu mnohých vyjadrení na sociálnych sieťach, ale súčasne mnohé poprel, ktoré nepísal,“ povedal Burian.

„Bude sa musieť dopočuť znalec z odboru elektrotechniky, ďalej bude potrebné zabezpečiť vyjadrenia riadne zapísaných znalcov k tej skutočnosti, že v tomto konaní boli vyšetrovateľom pribratí znalci ad hoc, to znamená nezapísaní znalci,“ priblížil Nociar.

Opakovaný súdny proces s Mariánom Magátom bude pokračovať v stredu (10. 7.) a vo štvrtok. Definitívny rozsudok sa obžalovaný dozvie najskôr v auguste.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko