Na hlavný obsah

Extrémisti zaútočili na smútiacich ľudí po útoku nožom v Anglicku: Zranených je 39 policajtov

Zranenia majú aj tri policajné psy.

Extrémisti zaútočili na smútiacich ľudí po útoku nožom v Anglicku: Zranených je 39 policajtov
Násilnosti vypukli v okolí mešity krátko po pietnej spomienke na obete pondelkového útoku nožom. Foto: TASR/AP

Dovedna 39 policajtov v britskom meste Southport utrpelo v utorok (30. 7.) zranenia počas zrážok s očividne krajne pravicovými extrémistami. Stalo sa tak v mešite neďaleko miesta, kde 17-ročný mladík v pondelok (29. 7.) zaútočil nožom na skupinu detí. Tri zomreli a desať ďalších utrpelo zranenia.

Britská BBC na svojej webovej stránke informuje, že osem policajtov má vážne zranenia, ako sú zlomeniny, tržné rany a otrasy mozgu. Ďalší príslušníci mierových síl utrpeli zranenia hlavy a tváre. Zranenia majú aj tri policajné psy. Dva z nich zasiahla niektorá z tehál, ktoré výtržníci hádzali na policajtov.

Násilnosti vypukli v okolí mešity krátko po pietnej spomienke na obete pondelkového útoku nožom. Pravdepodobne prívrženci krajne pravicovej a islamofóbnej Anglickej obrannej ligy (EDL) hádzali na mešitu tehly, podpaľovali autá a odpadkové koše a poškodili obchod, uviedla polícia.

Hovorca polície v utorok uviedol, že o totožnosti 17-ročného mladíka podozrivého z pondelkového útoku nožom sa veľa špekuluje a existujú hypotézy. Televízia Sky News uviedla, že podľa jednej z nich ide o žiadateľa o azyl. Polícia však už skôr informovala, že podozrivý sa narodil v Británii.

Muž v maske a ozbrojený nožom zaútočil v pondelok na budovu tanečnej školy, kde sa zhromaždili deti na podujatí inšpirovanom speváčkou Taylor Swift a jej tvorbou. Polícia v utorok zadržaného vypočúvala, aby zistila, čo ho viedlo k spáchaniu tohto činu.

Potýčke policajtov s pravicovými extrémistami v anglickom Southporte sme sa venovali aj v Ranných správach:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet