Na hlavný obsah

FBI vyšetruje atentát na Donalda Trumpa ako možný akt „domáceho terorizmu“

Motív útočníka je stále nejasný.

FBI vyšetruje atentát na Donalda Trumpa ako možný akt „domáceho terorizmu“
Agenti americkej tajnej služby obklopujú Donalda Trumpa po pokuse o atentát na jeho osobu . Foto: TASR/AP

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) sobotňajší (13. 7.) útok na exprezidenta Donalda Trumpa vyšetruje tiež ako možný domáci terorizmus, píše server Axios s odvolaním sa na nedeľné oznámenie nemenovaných informovaných činiteľov.

Vyšetrovatelia sa domnievajú, že 20-ročný strelec Thomas Matthew Crooks konal sám. Trump z útoku vyviazol so zranením ucha, zabitý však bol jeden účastník akcie a ďalší dvaja boli zranení. Strelca zabili agenti tajnej služby.

Taktiež podľa agentúry AP incident FBI vyšetruje ako „potenciálny akt domáceho terorizmu“. Vzhľadom na nejasný motív útočníka sa však šíri konšpiračná teória, dodáva agentúra.

Pri prehliadke vozidla a Crooksovho domu v Bethel Parku v Pensylvánii našli „podozrivé zariadenia“, ktoré „pyrotechnici zabezpečili a ktoré sú teraz vyhodnocované v laboratóriu FBI“, cituje Axios e-mail od všetrovateľov z nedeľného večera.

Na objasnení motívu podľa FBI spolupracuje kriminálne a protiteroristické oddelenie úradu. FBI podľa Axios potvrdil, že Crooks na mítingu v meste Butler v Pensylvánii strieľal zo samonabíjacej pušky AR-556.

Je to typ zbrane, ktoré opakovane používajú páchatelia masových striel v USA. Pušku zrejme kúpil jeho otec, ktorý spoločne s ďalšími členmi rodiny s vyšetrovateľmi spolupracuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet