Na hlavný obsah

R. Fico opäť telefonoval s ukrajinským premiérom o pozastavení tranzitu ruskej ropy

Fico ukrajinskému premiérovi navrhol technické riešenie.

R. Fico opäť telefonoval s ukrajinským premiérom o pozastavení tranzitu ruskej ropy
Na archívnej snímke zľava predseda vlády Ukrajiny Denys Šmyhaľ a predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).

Premiér Robert Fico (Smer-SD) v piatok (26. 7.) opätovne telefonicky komunikoval otázku tranzitu ruskej ropy cez Ukrajinu s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom.

Fico navrhol ukrajinskému partnerovi technické riešenie, na ktorom by museli participovať viaceré štáty vrátane Slovenska. Informoval o tom tlačový a informačný odbor Úrad vlády (ÚV) SR. Fico telefonoval s D. Šmyhaľom pre situáciu v zásobovaní ropou minulú sobotu (20. 7.).

Obnova tranzitu časti ruskej ropy je podľa úradu vlády pre rafinériu Slovnaft mimoriadne dôležitá. Náhradné zdroje ropy sú totiž drahšie a nemusia technologicky vyhovovať.

ÚV SR pripomenul, že celý prípad zastavenia tranzitu časti ruskej ropy vznikol po rozhodnutí ukrajinského prezidenta z 24. júna 2024. Tým bola ruská spoločnosť Lukoil, dodávajúca ropu aj Slovnaftu, daná na sankčný zoznam. Intenzívne rokovania budú podľa úradu vlády prebiehať na najvyššej politickej a odbornej úrovni aj v najbližších hodinách a dňoch.

Nedávne ukrajinské rozhodnutie pozastaviť tranzit ruskej ropy do Maďarska a na Slovensko nemá nič spoločné s vydieraním. Vyhlásil to v piatok poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Maďarsko a Slovensko nekonali na podporu mieru na Ukrajine a trvali len na ústupkoch voči Rusku, dodal Podoljak v rozhovore pre agentúru Reuters.

Budapešť a Bratislava vyzvali Európsku komisiu (EK), aby začala s Kyjevom konzultácie z dôvodu pozastavenia tranzitu ruskej ropy zo strany Ukrajiny.

Blanár telefonoval so Szijjártóom

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár telefonoval s maďarským ministrom zahraničných vecí Péterom Szijjártóom. Hovorili o konaní vo veci podania pre porušenie asociačnej zmluvy. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

„Dohodli sme sa, že budeme aj naďalej koordinovať naše kroky vo vzťahu k Európskej komisii (EK), ktorá musí zastupovať v prvom rade záujmy členských štátov. Ak sú primárne postihnuté dva štáty porušením asociačnej dohody zo strany Ukrajiny, o to viac by sme očakávali ochotu pomôcť zo strany EK,“ uviedol Blanár.

Blanár a Szijjártó v pondelok (22. 7.) spoločne iniciovali urgentnú výzvu Európskej komisii v súvislosti s ukrajinským zastavením tranzitu ropy z Ruska dodávanej do oboch štátov spoločnosťou Lukoil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika