Na hlavný obsah

Francúzi sa tešia z postupu do štvrťfinále: O osude zápasu rozhodol vlastný gól Belgicka

Pre Belgičanov to bola druhá prehra na turnaji a s ME sa lúčia.

Francúzi sa tešia z postupu do štvrťfinále: O osude zápasu rozhodol vlastný gól Belgicka
Francúzski hráči sa tešia z výhry v osemfinále nad Belgickom. Foto: TASR/AP

Futbalisti Francúzska sa stali ďalšími štvrťfinalistami ME 2024. V pondelkovom (1. 7.) osemfinálovom dueli zvíťazili v Düsseldorfe nad Belgickom 1:0 po tom, čo si dal v 85. minúte vlastný gól obranca Jan Vertonghen.

Zverenci Didiera Deschampsa nastúpia vo štvrťfinále v piatok 5. júla o 21.00 h v Hamburgu proti lepšiemu z dvojice Portugalsko – Slovinsko. Ich vzájomný duel bol na programe v pondelok o 21.00 h.

Pre Belgičanov to bola druhá prehra na turnaji, v úvodnom zápase E-skupiny prekvapujúco podľahli Slovákom 0:1. Na predchádzajúcich dvoch turnajoch postúpili do štvrťfinále. Francúzi skončili pred troma rokmi v osemfinále, pred ôsmimi boli na domácom šampionáte strieborní.

Francúzsko aktívnejšie v úvode

Francúzi boli v úvode aktívnejší a snažili sa tvoriť, ale do väčších šancí sa nedostávali a strely z diaľky nemali potrebnú presnosť ani razanciu. Prvú väčšiu šancu tak mali ich súperi v 24. minúte, keď po Griezmannovom faule poslal de Bruyne strieľaný center do šestnástky, prekvapil Maignana a ten loptu iba s námahou vykopol na bránkovej čiare.

Vzápätí fauloval Rabiot Dokua a Francúzi mali už po prvej polhodine na konte tri žlté karty. Ich prvá gólová príležitosť prišla až v 34. minúte, keď Kounde poslal z pravej strany prudký center do stredu šestnástky a hlavička Thurama preletela tesne vedľa pravej žrde.

V závere polčasu držali loptu Francúzi, no Belgičania hrali dobre v defenzívnom bloku. V poslednej minúte však Mbappe zvládol ostrý súboj s Dokuom, jeho prihrávka do šestnástky sa odrazila k Tchouamenimu, no ten prestrelil.

Viaceré šance Belgicka

Druhý pokus Tchouameniho krátko po zmene strán tečoval Faes a Casteels ho vytlačil na roh. V 55. minúte našiel Kounde vo vápne Mbappeho, ale ten zle trafil loptu a jeho strela išla ďaleko za ľavú žrď. Belgičania boli v týchto momentoch pod tlakom a v podstate nedokázali vyviesť loptu za poliacu čiaru.

Prvú šancu po zmene strán mali v 61. minúte, keď získali loptu v strede poľa, de Bruyne vysunul Carrasca. Tesne predtým, ako vystrelil, mu sklzom vypichol loptu Hernandez. Následne prišli prvé striedania na oboch stranách, Thurama vymenil Kolo Muani a Opendu Mangala.

Griezmann nabil pred šestnástkou v 69. minúte Tchouamenimu, ten mal dostatok času aj miesta, ale opäť vystrelil vysoko nad. V 71. minúte Belgičania podržali loptu na dlhší čas pred šestnástkou súpera, de Bruyne odštartoval akciu na ľavej strane a Lukakuovu tvrdú strelu z uhla vyrazil Maignan.

V 83. minúte mohol po Dokuovej prihrávke rozhodnúť vo veľkej šanci de Bruyne. Ale aj jeho strelu vyrazil Maignan. Gól prišiel na druhej strane. Francúzi zavreli súpera v šestnástke. Kolo Muani dostal loptu do vápna, otočil sa okolo Vertonghena, ktorý jeho strelu ešte tečoval a Casteels nemal šancu – 1:0.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport