Na hlavný obsah

Francúzska ľavica sa dohodla na mene nového predsedu vlády

Bude ňou žena.

Francúzska ľavica sa dohodla na mene nového predsedu vlády
V pozadí portrét Lucie Castetovej počas rozhovoru s Emmanuelom Macronom. Foto: Ludovic MARIN/AFP/AFP/Profimedia

Strany francúzskej ľavicovej koalície Nový ľudový front (NFP), ktorý zvíťazil v nedávnych predčasných parlamentných voľbách, sa v utorok (23. 7.) dohodli, že ich kandidátkou na premiérku bude Lucie Castetsová. Pôsobí ako vysoká štátna úradníčka pôsobiaca vo sfére boja proti daňovým podvodom a finančnej kriminalite.

Informovala o tom francúzska televízia BFM TV s odvolaním sa na spoločnú tlačovú správu štyroch koaličných strán. Rokovania o tom, kto bude kandidátom NFP na premiérsky post, trvali podľa francúzskej televízie 15 dní.

„Biely dym!“ napísala po rokovaniach na sociálnej sieti X v utorok večer tajomníčka zelených Marine Tondelierová. Ako pokračovala, Castetsovú potvrdili konsenzom všetky štyri hlavné subjekty frontu.

„Ďalší krok: (prezident Emmanuel) Macron musí uznať výsledky volieb a vymenovať ju,“ dodala tajomníčka zelených.

Medzi prvými o nominácii Castetsovej informoval ľavicový denník L’Humanité. Predstavil ju ako absolventku univerzít Sciences Po a London School of Economics. Pôsobila na generálnom riaditeľstve ministerstva financií.

Neskôr prešla do úradu Tracfin, ktorého cieľom je získavať spravodajské informácie potrebné v boji proti praniu špinavých peňazí či financovaniu terorizmu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet