Na hlavný obsah

Francúzsky premiér Gabriel Attal podá demisiu, od prezidenta Macrona sa dištancoval

Reaguje tým na výsledok volieb.

Francúzsky premiér Gabriel Attal podá demisiu, od prezidenta Macrona sa dištancoval
Francúzsky premiér Gabriel Attal. Foto: TASR/AP

Francúzsky premiér Gabriel Attal v nedeľu (7. 7.) večer oznámil, že v pondelok (8. 7.) ráno podá demisiu. Dištancoval sa od prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý ho do čela vlády vymenoval. Uviedli to komentátori stanice BFM TV.

Attal rezignáciou reagoval na výsledky predčasných parlamentných volieb, v ktorých podľa odhadov nečakane zvíťazil ľavicový blok Nový ľudový front.

Vládna centristická kandidátka Spolu vo voľbách podľa odhadov skončila na druhom mieste a nebude mať väčšinu v novom Národnom zhromaždení, uviedol Attal.

„Verný republikánskym tradíciám a mojim vlastným princípom“ v pondelok ráno rezignujem, povedal Attal zhruba 1,5 hodiny po zatvorení volebných miestností. Vládny tábor podľa Attala prečkal hlasovanie so cťou.

Predčasné voľby vyhlásil prezident Macron na začiatku júna po víťazstve krajne pravicového Národného združenia (RN) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Jeho krok médiá opisovali ako veľmi nečakaný a riskantný. Attal v nedeľu k vtedajšiemu rozpusteniu parlamentu dva roky od posledných volieb vyhlásil, že to „nebolo jeho rozhodnutie, ale odmietol ho znášať“.

Attal tiež pri oznámení rezignácie uviedol, že väčšinu v parlamente nezískal žiadny z extrémov. V druhom kole sa po úspechu v tom prvom čakalo víťazstvo RN, zvíťazil ale ľavicový blok, ktorého najväčším členom je krajne ľavicové Nepodrobené Francúzsko (LFI).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet