Na hlavný obsah

Fungovanie v tábore dieťaťu nemusí byť jasné, upozorňuje psychologička. Treba mu to vysvetliť

Informácie od rodiča môžu pomôcť aj s úzkosťou.

Fungovanie v tábore dieťaťu nemusí byť jasné, upozorňuje psychologička. Treba mu to vysvetliť
Ilustračná snímka.

Dieťa nemusí jasne chápať fungovanie v letnom tábore, treba mu to vysvetliť. Uviedla to psychologička Beáta Sedláčková z Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie.

Rodič by mal tiež podľa nej zhodnotiť, či dieťa zvládne pobytový tábor alebo radšej zvoliť denný tábor. Informácie od rodiča mu pomôžu získať väčší pocit kontroly nad situáciou a zmiernia jeho úzkosť.

„Ak má dieťa obavy ísť do tábora, tak je vhodné dopredu sa dohodnúť, akým spôsobom sa môže skontaktovať s rodičmi. Ujasniť si, na koho sa môže obrátiť v prípade problémov,“ podotkla Sedláčková.

Optimálne by podľa nej dopredu mali rodičia informovať dieťa, ako to na tábore vyzerá a prebrať aj prípadné problémy, ktoré by sa mohli vyskytnúť. Doplnila, že pomôcť môže aj pozrieť si s dieťaťom zariadenie, kde bude, či vzdialenosť od miesta bydliska na mape.

Rodičom pri uvažovaní nad pobytovým táborom odporučila zamyslieť sa nad samostatnosťou dieťaťa. Či už zvládlo byť bez nich nejakú noc alebo ideálne viac nocí. Ale aj či funguje u starých rodičov bez nich a ako sa mu darí v kolektíve detí.

Za dôležité považuje tiež zhodnotiť, ako dokáže komunikovať s dospelými a poradiť si v neznámych situáciách. Tiež či netrpí nočnými morami, čiže má zvládnuté samostatné spanie.

Prvý pobytový tábor so súrodencom alebo niekým, koho pozná, môže podľa psychologičky priniesť dobrý štart pre dieťa. Nemali by ich však porovnávať. „Čiže – pozri, tvoj brat je už veľký alebo tvoj brat neplakal v tábore, on to zvládol, mal by si to aj ty zvládnuť,“ priblížila. Zdôraznila jedinečnosť každého dieťaťa, a tak k nemu treba aj pristupovať.

zdravie

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko