Na hlavný obsah

Štyri volania o pomoc za 24 hodín. Gerlachovský štít sa stal centrom záchranných akcií

Súvisí to so zmenami v novom návštevnom poriadku.

Štyri volania o pomoc za 24 hodín. Gerlachovský štít sa stal centrom záchranných akcií
Záchranná akcia na Gerlachovskom štíte. Foto: RTVS

Štyri volania o pomoc prišli z masívu Gerlachovského štítu za posledných 24 hodín. Boli z toho dve náročné záchranné akcie. Záchranári hovoria, že veľký tlak na najvyšší tatranský štít súvisí aj so zmenami v novom návštevnom poriadku.

V rôznych častiach masívu krátko po sebe potrebovali pomoc dvaja slovenskí turisti. Pádmi na skaly si spôsobili vážne zranenia hlavy, chrbtice a končatín. „Boli to pády okolo 20 až 30 metrov. Títo ľudia to prežili naozaj so šťastím,“ informoval horský záchranár HZS Vysoké Tatry Marek Černý.

V nevhodnom počasí sa jedného muža podarilo previezť poľským záchranárskym vrtuľníkom do nemocnice v Zakopanom. Pre druhého zraneného išli záchranári peši. Zniesli ho z vysokohorského terénu na nosidlách.

„Záchranná akcia na Litvorovom štíte trvala zhruba 6 hodín, v Batizovskom žľabe tiež päť až šesť hodín. Celej tejto akcie, jednej či druhej, sa zúčastnilo asi 22 až 25 záchranárov,“ uviedol Černý.

Za posledných 24 hodín mali ale horskí záchranári vo Vysokých Tatrách celkom štyri volania o pomoc práve z masívu Gerlachovského štítu. „Ďalší sa o polnoci objavili na vrchole, že prichádza búrka, boja sa a treba ich dostať nejako dole,“ vyhlásil horský záchranár HZS Vysoké Tatry Ján Šustr.

Náporu na Gerlachovskom štíte sa v Správach RTVS venovala redaktorka Ivana Ratkovská:

Skupinky prečkali búrku a bez zranení po navigácii zostúpili sami. „Jedna vec je si to naštudovať. Druhá vec je vedieť sa v tom teréne hýbať. Takže úrazy budú pribúdať vo veľkom množstve,“ dodal Černý.

Skupiny bez horského vodcu

Záchranári narážajú na fakt, že na Gerlachovský štít po novom môžu ísť vybrané skupiny aj bez horského vodcu. Podľa návštevného poriadku musia mať horolezecký kurz a výcvik.

„Teraz už pomaly bude dochádzať k davovému správaniu na hrebeňoch. Ľudia idú za sebou, ako keby už pomaly v rade, videli sme to včera. Nemajú lano, nemám ani ja, ale veď to je v poriadku na základe niekoľkých hodín výcviku,“ povedal Šustr.

Správca územia Správa Tatranského národného parku (TANAP) kontroluje, či turista má potrebný výcvik len v rámci personálnych možností.

„Skutočnosť, že sa v horolezeckom teréne pohybujú aj nespôsobilé osoby bez príslušných skúseností a výcviku, nemožno vyhodnotiť len ako dôsledok nových pravidiel,“ uviedla hovorkyňa Správy TANAP-u Nina Obžutová.

Ide najmä o zodpovednosť jednotlivcov. Správa TANAP-u vývoj návštevnosti, nárast záchranných akcií aj dodržiavanie pravidiel vyhodnotí po letnej sezóne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny