Na hlavný obsah

Globálny výpadok IT systémov môže zvýšiť infláciu. Niektorí experti ho označujú za najhorší v histórii

Zhoršil niektoré už existujúce problémy.

Globálny výpadok IT systémov môže zvýšiť infláciu. Niektorí experti ho označujú za najhorší v histórii
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash/koláž STVR

Piatkový (22. 7.) globálny technologický výpadok IT systémov zasadil ďalšiu ranu už tak krehkým dodávateľským reťazcom a môže zvýšiť infláciu.

Výpadok najviac postihol leteckú prepravu. Tisícky letov museli zrušiť alebo nabrali vysoké meškanie. To znamenalo meškanie v dodávkach tovaru a zvýšenie nákladov. Výpadok tak spôsobil ohromné straty mnohým spoločnostiam, ale svetovú ekonomiku nevykoľajil. Zhodli sa na tom analytici, ktorých oslovila ČTK.

„Piatkový výpadok sa dá označiť za najhorší v histórii. To, čoho sa obávali ľudia na prelome tisícročí, nastalo o viac ako 24 rokov neskôr,“ uviedol analytik Purple Trading Petr Lajsek.

Výpadok zhoršil existujúce problémy v dodávateľských reťazcoch a zvýšil prepravné ceny v čase, keď je globálny dopyt vysoký. Môže mať negatívny efekt na boj s infláciou. Napríklad dodávateľský reťazec polovodičov, ktorý silno závisí od leteckej prepravy, čelil vážnym problémom, poznamenal.

„Problémy s nasadením novej verzie bezpečnostného systému CrowdStrike ochromili ku koncu minulého týždňa milióny užívateľov operačného systému Windows. Toto zabezpečenie používajú kriticky dôležité služby v doprave, zdravotníctve alebo financiách. Zabezpečenie Crowdstrike používa vyše 50 percent firiem v rebríčku Fortune 500, „upozornil ekonóm Patria Finance Jan Bureš.

Dôkazom toho sú podľa neho nielen meškajúce lety, ale aj odložené operácie pacientov aj nedostupné systémy niektorých bánk.

Najväčší úder pre Crowdstrike

Z akciových titulov neprekvapujúco najviac utrpel jeho pôvodca, teda spoločnosť Crowdstrike. Jej akcie počas piatka padali o viac ako 20 percent. Deň napokon zakončili so stratou 11 percent. Dočasný výpredaj tak využili investori na nákup v zľave. Povesť Crowdstrike je však pošpinená a ďalšie výpredaje môžu pokračovať v nasledujúcich dňoch.

Akcie firmy Microsoft napokon skončili so stratou iba 0,75 percenta. V pondelkovej (22. 7.) fáze predobchodovania naopak akcie Microsoft o 0,75 percenta rástli, upozornil Lajsek.

CrowdSatrike touto chybou spôsobila škody v ráde nižších desiatok miliárd dolárov, odhadol analytik XTB Tomáš Cverna. Hoci riešenie problému priniesli rýchlo, spoločnosť sa podľa neho nevyvarovala reputačnému problému. V pondelok v predobchodnej fáze na americkom trhu klesajú jej akcie asi o tri percentá, doplnil.

Americkí spotrebitelia podľa Lajska čelili problémom s platbami kreditnými kartami, čo narušilo osobnú spotrebu aj podniky. Popri finančných stratách sú hmatateľné tiež zvýšené kybernetické riziká.

Problém s náhradou škôd bude veľmi komplikovaný, keďže pravidlá kompenzácie sa líšia medzi USA a EÚ. Aerolinky môžu tvrdiť, že nie sú povinné platiť odškodnenie za meškajúce alebo zrušené lety pre mimoriadne okolnosti a zavinenie treťou stranou, dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet