Na hlavný obsah

Hamas poprel, že by ukončil rokovania o prímerí. Netanjahua obvinil z marenia úsilia o prímerie

Agentúre AFP to povedal nemenovaný vysokopostavený predstaviteľ Hamasu.

Hamas poprel, že by ukončil rokovania o prímerí. Netanjahua obvinil z marenia úsilia o prímerie
Palestínčania pátrajú po preživších po izraelskom útoku v Khan Younis. Foto: TASR/AP Photo/Jehad Alshrafi

Palestínske teroristické hnutie Hamas sa rozhodlo zastaviť rokovania o prepustení rukojemníkov a prímerí v Pásme Gazy. Dôvodom mal byť údajne neseriózny prístup izraelskej strany a masaker palestínskych civilistov. Agentúre AFP to povedal nemenovaný vysokopostavený predstaviteľ Hamasu.

Správy v tejto veci sa však rozchádzajú. Agentúra Reuters a tiež izraelské médiá s odvolaním sa na ďalších predstaviteľov hnutia uviedli, že Hamas sa zatiaľ z rokovania nestiahol.

Palestínske ministerstvo zdravotníctva kontrolované Hamasom medzitým oznámilo, že pri masívnych izraelských úderoch a ofenzíve za uplynulý deň zomrelo najmenej 141 Palestínčanov a zhruba 400 utrpelo zranenia.

Iný zástupca Hamasu AFP oznámil, že šéf vojenského krídla hnutia Muhammad Díf je nažive a stále dohliada na vojenské operácie.

Díf bol podľa Izraela spolu s veliteľom brigády Hamasu v Chán Júnise Rafou Salámím terčom mohutného sobotňajšieho (13. 7.) vzdušného úderu, pri ktorom v humanitárnej zóne Mavásí na juhu Pásma Gazy podľa aktuálnej bilancie palestínskych úradov zahynulo 92 ľudí, z ktorých polovicu zrejme tvoria ženy a deti. Izrael smrť lídrov Hamasu nepotvrdil.

„Šéf politbyra Hamasu Ismáíl Haníja v rade telefonátov informoval sprostredkovateľov v regióne o rozhodnutí Hamasu zastaviť rokovania z dôvodu neseriózneho prístupu okupácie (Izraela), politiky otáľania a zdržiavania a masakrov neozbrojených civilistov,“ povedal agentúre AFP s podmienkou zachovania anonymity vysokopostavený predstaviteľ Hamasu.

Hamas neodstúpil z rokovaní

Poukázal pritom na sobotňajšie „brutálne masakry“ civilistov v oblasti Mavásí pre evakuovaných Palestínčanov na juhu. A tiež v utečeneckom tábore Šatí na severe Pásma Gazy, kde sobotňajší útok na mešitu podľa palestínskych úradov zabil ďalších asi 20 ľudí.

Dodal však, že Hamas je pripravený kedykoľvek rozhovory obnoviť, ak Izrael preukáže, že to s uzavretím dohody myslí vážne.

Člen politického vedenia Hamasu Izzat Rišk však v nedeľu uviedol, že Hamas z rokovaní o prímerí neodstúpil. Vo svojom vyhlásení, o ktorom informuje Reuters, tiež obvinil izraelského premiéra Benjamina Netanjahua zo snahy zmariť úsilie arabských sprostredkovateľov a Spojených štátov o dosiahnutie dohody a z úmyselnej eskalácie úderov v Pásme Gazy, ktorá má podľa neho tiež zhatiť úsilie o ukončenie konfliktu.

Dva egyptské zdroje, ktoré sa tento týždeň zúčastnili na rokovaniach v Káhire a Dauhe, v sobotu agentúre Reuters povedali, že rokovania po troch dňoch intenzívnych rozhovorov pozastavli.

Taktiež izraelské médiá v nedeľu citovali z oficiálneho vyhlásenia Hamasu, podľa ktorého je správa o ukončení sprostredkovaných rokovaní nepravdivá. „Jedným z cieľov eskalácie proti nášmu národu zo strany Netanjahua a jeho vlády je zablokovať cestu k dohode, ktorá by zastavila agresiu voči nášmu ľudu. To je každému jasné,“ píše sa vo vyhlásení.

Katarské spravodajské weby s odvolaním sa na nemenovaných arabských predstaviteľov potom uviedli, že sprostredkované rokovania medzi Izraelom a Hamasom by mali tento týždeň pokračovať v katarskej Dauhe.

Díf mohutný úder prežil

Izrael v sobotu uviedol, že úder v Mavásí mieril na oplotený areál Hamasu, kde sa podľa jeho informácií Díf a Salámí skrývali a kde sa nenachádzali žiadni civilisti. Väčšinu obetí úderu podľa Izraela tvoria ozbrojenci Hamasu.

Izraelská vláda oboch mužov označila za jedných zo strojcov masakru z vlaňajšieho 7. októbra. Netanjahu v sobotu večer povedal, že nemá istotu, či ich zlikvidovali. Ale vyhlásil, že Izrael „tak či onak dostane celé vedenie Hamasu“.

„Veliteľ Muhammad Díf sa má dobre. Priamo dohliada na operácie brigád Kasám a hnutia odporu,“ povedal v nedeľu AFP druhý vysokopostavený predstaviteľ Hamasu. Rovnako hovoril pod podmienkou zachovania anonymity.

Saudskoarabský spravodajský web Ašark al-Avsat s odvolaním sa na svoje zdroje z Hamasu napísal, že veliteľa brigády v Chán Júnisu Salámího pri sobotňajšom údere zabili. Jeho telo našli a bezodkladne pochovali.

Vojnu v Pásme Gazy vyvolal vlani 7. októbra bezprecedentný teroristický útok Hamasu na Izrael. Zahynulo pri ňom takmer 1 200 ľudí. Ďalších zhruba 250 ľudí ozbrojenci odvliekli na územie Pásma Gazy ako rukojemníkov. Vyše stovku z nich Hamas prepustil pri doteraz jedinom, týždeň trvajúcom prímerí na konci novembra.

Všetky snahy o dosiahnutie dohody o ďalšom prímerí a prepustenie zvyšných asi 120 rukojemníkov, ktorí zostávajú v rukách Hamasu a z ktorých zhruba tretina je zrejme po smrti, doteraz stroskotali.

Počet obetí rastie

Izraelská vojenská ofenzíva si od októbra podľa aktuálnej bilancie ministerstva zdravotníctva ovládaného Hamasom vyžiadala životy najmenej 38 584 Palestínčanov, z toho 141 len za uplynulý deň. Zranených bolo od októbra 88 881 ľudí, čo je o 400 viac, ako uvádzala sobotňajšia bilancia.

Údaje nerozlišujú medzi zabitými bojovníkmi a civilistami, ktorých je zrejme väčšina. Izraelský minister obrany Joav Galant tento týždeň povedal, že zabili či zranili 60 percent ozbrojených príslušníkov Hamasu a zničili väčšinu z jeho pôvodných 24 práporov.

Vojna premenila veľkú časť husto zastavaného územia Gazy na trosky. Vyhnala väčšinu z 2,3 milióna obyvateľov úzkeho pobrežného pásu aj niekoľkokrát z domovov. A spôsobila rozsiahlu humanitárnu krízu. Tá v niektorých miestach podľa OSN prerastá do hladomoru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet