Na hlavný obsah

K. Harrisová má potrebnú väčšinu delegátov k prezidentskej nominácii, píšu agentúry

O kandidátovi rozhodnú na augustovom nominačnom zjazde.

K. Harrisová má potrebnú väčšinu delegátov k prezidentskej nominácii, píšu agentúry
Americká viceprezidentka Kamala Harrisová. Foto: TASR/AP

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová má podporu dostatočného množstva delegátov na zabezpečenie demokratickej prezidentskej nominácie. Informovali o tom agentúry Reuters a AP s odvolaním sa na zdroje z volebného štábu a vlastné prepočty.

AP upozornila, že vzhľadom na neštandardnú situáciu po odstúpení prezidenta Joea Bidena z volebného súboja a možnosti slobodného rozhodovania delegátov stále nepovažuje nomináciu Harrisovej za istú.

O kandidátovi rozhodnú na augustovom nominačnom zjazde štyri tisícky delegátov, ktorých jasnú väčšinu mal po primárkach zabezpečenú Biden. V nedeľu však po silnejúcom tlaku kvôli vysokému veku a jeho množiacim sa príznakom odstúpil. Podporil Harrisovú, k čomu sa vzápätí pridali ďalšie významné stranícke figúry.

Podľa prepočtov AP má Harrisová podporu najmenej 2 214 delegátov, čo by jej stačilo na nomináciu. Podobné informácie oznámili Reuters tiež zdroje z volebného tímu.

Demokratická strana plánuje podľa predsedu Demokratického národného výboru Jaimeho Harrisona usporiadať elektronické hlasovanie delegátov, z ktorého bude jasné meno kandidáta najneskôr do 7. augusta, teda 12 dní pred začiatkom nominačného zjazdu.

Rekordné dary

Harrisová získala za prvý deň po odstúpení Bidena 81 miliónov dolárov. Informoval o tom jej volebný tím, podľa ktorého ide o rekordnú sumu vybranú od darcov za jediný deň.

Podľa vyhlásenia kampane súčasnej viceprezidentke prispeli najmä drobnejší darcovia. Web Axios uviedol, že ju podporilo vyše 880-tisíc prispievateľov. Asi 60 percent z nich darovalo peniaze demokratickej kampani vzápätí po odstúpení Bidena vôbec prvýkrát v tomto roku.

Niekoľko desiatok tisíc ľudí sa zaviazalo k tomu, že budú kampaň finančne podporovať každý týždeň.

„Už je vidieť, že vzniká široká a pestrá koalícia (podporovateľov), aby pomohla s našou hlavnou prácou, rozhovormi s voličmi, ktoré rozhodnú o výsledku volieb,“ uviedol podľa webu hovorca kampane Kevin Munoz.

Osemdesiatdvaročný Biden po rastúcom tlaku časti demokratov kvôli neistote okolo svojej mentálnej kondície v nedeľu (21. 7.) oznámil, že v novembri kandidovať nebude, a podporil ako uchádzačku o Biely dom Harrisovú.

Zároveň jej odovzdal približne 95 miliónov dolárov, ktoré mal podľa najnovších údajov k dispozícii na kampaň.

Prezident v posledných týždňoch strácal priazeň niektorých dôležitých demokratických darcov, z ktorých časť už prisľúbila podporu Harrisovej a tiež drobní prispievatelia sú podľa jej volebného tímu veľmi motivovaní, aby pomohli Harrisovej v očakávanom súboji s republikánskym kandidátom Donaldom Trumpom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet