Na hlavný obsah

Hoax, ktorý mal zdiskreditovať prvú dámu Ukrajiny: Za milióny eur si mala kúpiť luxusné Bugatti

Dôkazom bola falošná faktúra a video predajcu.

Hoax, ktorý mal zdiskreditovať prvú dámu Ukrajiny: Za milióny eur si mala kúpiť luxusné Bugatti
Luxusné auto značky Bugatti, ktoré si podľa dezinformátorov kúpila Olena Zelenská. Foto: www.bugatti.com a Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix via AP/koláž RTVS

Viacerými sociálnymi sieťami a dezinfomédiami nielen na Slovensku sa rýchlo rozšírila dezinformácia o tom, že manželka ukrajinského prezidenta Olena Zelenská si vraj kúpila luxusné auto Bugatti.

Ukrajinská prvá dáma si podľa dezinformátorov v Paríži predobjednala auto Bugatti Tourbillon, ktoré čerstvo predstavili. „Zaplatiť za neho mala vraj štyri a pol milióna eur,“ uviedol technologický novinár Martin Hodás v rubrike Overovňa. Ako dôkaz sa internetom šírila údajná faktúra a video predajcu, ktorý túto novinku s potešením oznamoval.

Ako však preveril projekt Hoaxy a podvody, video aj faktúra boli falošné. Správu dokonca vyvrátilo priamo parížske zastúpenie Bugatti.

Poukazovanie na dobré autá odídencov z Ukrajiny sa od začiatku vojny používalo ako argument, že utekajúci pred vojnou nepotrebujú humanitárnu pomoc. Argument s Bugatti je podľa Martina Hodása podobný.

„Okrem diskreditácie Zelenských totiž ide súbežne o snahu odradiť bežných ľudí od toho, aby Ukrajinu podporovali,“ dodal. Tento naratív totiž vytvára dojem, že pomáhať by sme nemali my, ale pomôcť by si mali sami Ukrajinci. „Ktorí na to zjavne majú, no zneužívajú solidaritu okolitých krajín,“ povedal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko