Na hlavný obsah

Holandsko má po roku oficiálne novú vládu. Líder víťaznej strany v nej sedieť nebude

Zložila sľub sedem mesiacov po voľbách.

Holandsko má po roku oficiálne novú vládu. Líder víťaznej strany v nej sedieť nebude
Nastupujúci premiér Dick Schoof (vľavo) prichádza do kráľovského paláca, aby zložil prísahu do rúk holandského kráľa Willema-Alexandra. Foto: TASR/AP

Holandský kráľ Viliam-Alexander v utorok (2. 7.) uviedol do funkcie novú vládu, ktorá vzišla z viac ako polročných rokovaní vedených šéfom krajnej pravice Geertom Wilderesom a jeho koaličnými partnermi.

Premiéra Marka Rutteho, ktorý viedol holandské vlády v posledných 14 rokoch, vystriedal vo funkcii bývalý šéf tajnej služby Dick Schoof. Je prvým holandským premiérom od druhej svetovej vojny, ktorý nie je členom žiadnej politickej strany, uviedla agentúra AP.

Štyri strany vládnej koalície sa dohodli na úradníckom obsadení postu predsedu vlády, keďže koaliční partneri odmietali ako premiéra Willdersa. Jeho protiimigračná a euroskeptická Strana za slobodu (PVV) vyhrala novembrové voľby, do zákonodarného zboru sa však dostalo veľké množstvo strán a Wilders musel hľadať partnerov aj medzi umiernenejšími formáciami.

Vládu nakoniec zostavil s Rutteho stredopravou Ľudovou stranou pre slobodu a demokraciu (VVD), ďalšou stredopravou stranou Nová spoločenská zmluva (NSC) a s menším pravicovo populistickým agrárnym hnutím BBB.

Popri 67-ročnom premiérovi sa chopí funkcie aj 15 ministrov pravicovej koalície. Doterajší premiér Rutte sa v októbri stane generálnym tajomníkom NATO.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet