Na hlavný obsah

Horúčavy a búrky sú strašiakom letných festivalov. Organizátori Pohody sa pripravujú na každé počasie

Základom je dlhodobá príprava na všetky scenáre.

Horúčavy a búrky sú strašiakom letných festivalov. Organizátori Pohody sa pripravujú na každé počasie
Ilustračná snímka z minuloročného festivalu Pohoda. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Náhle búrky, silný vietor, prívalový dážď či naopak vlny horúčav. Extrémne výkyvy počasia sú pre organizátorov letných festivalov nočnou morou. Odborníci sa zhodujú – základom je dlhodobá príprava na všetky scenáre.

Podľa klimatológa sa intenzita búrok stupňuje a zmenu k lepšiemu v nasledujúcich rokoch nepredpokladá. Aj preto ide podľa experta na bezpečnosť o horúcu tému bezpečnostných konferencií.

Veľká búrka nedávno poznačila festival v českej Jihlave. Organizátori tvrdia, že predpovede po celý čas monitorovali. Po výpadku sa ale začala prehýbať strecha nafukovacieho stanu a prívalový dážď situáciu ešte zhoršil. Medzi ľuďmi zavládla panika a výsledkom bolo niekoľko zranených.

Extrémne prejavy počasia, ktoré zasahujú do života a spôsobujú škody na majetku či zdraví zaznamenávame za posledné roky aj na Slovensku.

„Tendencia je jednoznačne pribúdanie týchto nebezpečných krajných až extrémnych poveternostných javov,“ uviedol klimatológ Pavol Faško.

Odborník na bezpečnosť Martin Královič tvrdí, že ide o diskutovanú tému medzi bezpečnostnými manažérmi u nás aj v zahraničí. Stopercentne bezpečné podujatie podľa neho neexistuje, ale celý úspech je v dlhodobej príprave.

„Ak hovoríme o extrémnom vetre, búrke, bleskovom nebezpečenstve, veľmi nízkych alebo veľmi vysokých teplotách, k tomu sa dajú prijať adekvátne opatrenia,“ dodal.

Búrky a teploty

Napríklad búrky môžu prísť náhle, čas je vzácny a zorganizovať prípadnú evakuáciu masy ľudí sa nedá bez plánu a dostupných inštrukcií.

„Pripravujeme sa na počasie, nech je akékoľvek. Čo sa týka búrok, tak sme, podľa mojich vedomostí, snáď jediný festival v Európe, ktorý má priamo na mieste meteorológov. Konkrétne spolupracujeme so Slovenským hydrometeorologickým ústavom. Veľmi dôležitú úlohu zohrávajú aj samotní ľudia, ktorí na festival idú,“ priblížil organizátor festivalu Pohoda Michal Kaščák.

„Dovolím si tvrdiť, a naozaj to sledujem naprieč Európou, že tak, ako tak ako komunikuje organizátor a ako mu záleží na bezpečnosti, tak sa správa aj jeho publikum,“ upozornil Královič.

Aj vysoké teploty môžu spôsobiť problémy. „Z tohto dôvodu operačné stredisko posilnilo prevádzku. Očakávame totiž zvýšené množstvo kolapsov,“ vedúca operátorka krajského operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Martina Krajčo.

Dôležitý je príjem tekutín, pokrývka hlavy, konzumácia ľahkých jedál či pobyt v tieni. „Budeme rozprašovať vodu, chladiť betónové plochy na letisku a tam sa môžu schladiť aj ľudia,“ dodal Kaščák.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál