Na hlavný obsah

Horúčavy aj búrky: Výstrahy platia takmer pre celé Slovensko

SHMÚ vydal výstrahy pred vysokými teplotami.

Horúčavy aj búrky: Výstrahy platia takmer pre celé Slovensko
Ilustračná snímka búrky. Foto: TASR/DPA

Teploty môžu počas piatka (12. 7.) vystúpiť najmä v južných okresoch až na 37 stupňov Celzia. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahu prvého aj druhého stupňa pred vysokými teplotami.

Od 15.00 h až do noci sa môžu najmä na západe vyskytnúť búrky. SHMÚ vydal preto výstrahu prvého stupňa.

Teplota 35 až 37 stupňov môže potrápiť celý Bratislavský kraj, väčšinu Trnavského a Nitrianskeho kraja, ako aj okresy Lučenec, Veľký Krtíš, Michalovce a Trebišov. Druhý stupeň výstrahy pred vysokými teplotami v týchto lokalitách trvá od 12.00 h do 19.00 h.

V rovnakom čase platí aj prvý stupeň výstrahy. Teplota vzduchu môže dosiahnuť 33 až 34 stupňov na zvyšnom území s výnimkou Žilinského kraja a niektorých ďalších okresov na severe územia.

Výstraha prvého stupňa pred búrkami platí od 15.00 h pre celý Bratislavský, Trnavský, Trenčiansky a Žilinský kraj. Ale aj viaceré okresy v Nitrianskom a Banskobystrickom kraji a tiež pre okresy Kežmarok a Poprad.

Búrky môžu byť spojené s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za polhodinu, s nárazmi vetra s rýchlosťou 65 až 85 kilometrov za hodinu a s krúpami.

Mapa Slovenska s platnými meteorologickými výstrahami.
Mapa Slovenska s platnými meteorologickými výstrahami. Foto: shmu.sk

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko