Na hlavný obsah

Horúčavy ešte nekončia. Meteorológ prezradil, ako bude najbližšie dni vyzerať počasie na Slovensku

Blíži sa výročie absolútneho slovenského teplotného rekordu.

Horúčavy ešte nekončia. Meteorológ prezradil, ako bude najbližšie dni vyzerať počasie na Slovensku
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Horúčavy a ničivé búrky a tiež dusno zažíva aj Slovensko. Hasiči z hlavného mesta vyhlásili do odvolania stav zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiarov. Niektoré mestské kúpaliská pre vysoké teploty predĺžili svoje otváracie hodiny.

Meteorológ zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Cyril Siman potvrdil, že naše územie bude naďalej vo veľmi teplom a vlhkom vzduchu. „Vlastne sa ešte bude v našej oblasti vlniť studený front, bude poloblačné až oblačné počasie. Treba rátať aj s prehánkami a búrkami,“ dodal.

S meteorológom Cyrilom Simanom sa o počasí v najbližších dňoch rozprávala v Správach redaktorka Natália Dvoranová:

„Na krajnom západe a severozápade bude relatívne chladnejšie, bude do 30 stupňov, teplejšie bude na juhovýchode územia. Tam očakávame maximá teploty až do 37, možno až 38 stupňov,“ informoval Siman.

Dodal, že takéto počasie bude do konca týždňa a v pondelok (15. 7.) môžeme očakávať prechodné zlepšenie počasia. Zrážky by sa mali vyskytovať len výnimočne, čo sa však v utorok zmení a opäť sa vyskytnú prehánky a búrky.

Meteorológ predpokladá, že z piatka (12. 7.) na sobotu sa budú búrky a prehánky objavovať najmä na západe Slovenska. „Pravdepodobne dorazia až niekde na stredné Slovensko, kde sa budú rozpadávať, na východe zrážky len ojedinele. V sobotu a nedeľu zrážky najmä na strednom Slovensku a na východnom v nedeľu,“ dodal.

Podľa Simana sa blíži výročie absolútneho slovenského teplotného rekordu, keď 20. júla 2007 namerali v Hurbanove 40,3 stupňov Celzia. „Takže to je absolútny rekord Slovenska, 40 stupňov, takže sa k nemu blížime, ale ešte to na absolútne rekordy nestačí,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko