Na hlavný obsah

Horúčavy ročne zabijú 400 detí v Európe a Ázii: Podľa špecialistky UNICEF bude toto číslo stúpať

Vyzdvihla aktivitu Slovenska pri riešení problému.

Horúčavy ročne zabijú 400 detí v Európe a Ázii: Podľa špecialistky UNICEF bude toto číslo stúpať
Zapadajúce slnko. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Rastúce horúčavy v Európe a strednej Ázii zabijú takmer 400 detí ročne. Vyplýva to z najnovšej analýzy údajov z 23 krajín, ktorú zverejnil UNICEF. Organizácia, vzhľadom na stúpajúce teploty, vyzýva ku konkrétnym opatreniam.

Podľa špecialistky na životné prostredie a klímu v UNICEF Marie Osbeckovej bude počet úmrtí spôsobených horúčavami u detí každým rokom stúpať.

„Stúpajúce teploty zvyšujú zraniteľnosť detí. Vlny horúčav im spôsobujú napríklad závažné choroby. Je preto dôležité, že prijímame okamžité kroky na riešenie negatívneho vplyvu týchto horúčav,“ uviedla Osbecková v exkluzívnom rozhovore pre Slovenskú televíziu.

Pozrite si celý exkluzívny rozhovor redaktorky Klaudie Mikolášovej s Mariou Osbeckovou z Aktuálne :24:

Z analýzy vyplýva, že polovica z takmer 400 detí zomrela na choroby spôsobené teplom v prvom roku života.

„Existujú tri faktory, ktoré dokazujú, že dojčatá a deti sú zraniteľnejšie ako dospelí. Po prvé, deti sú náchylnejšie na úpal. Po druhé, deti sa pomalšie potia a majú slabšie vyvinutý telový chladiaci systém. A po tretie, vidíme že dostupnosť vody nie je vždy dobrá. Tým pádom existuje aj vyššie riziko dehydratácie,“ vysvetlila Osbecková.

„Približne polovica detí v Európe a strednej Ázii, teda 92 miliónov, sa už teraz vystavuje častým vlnám horúčav v regióne, kde teploty stúpajú najrýchlejšie na svete,“ uviedla špecialistka.

Výzva UNICEF

UNICEF vyzýva vlády v Európe a strednej Ázii k väčšej aktivite na ochranu detí. Konkrétnymi krokmi by mali pomôcť znížiť počet ich úmrtí a zdravotných komplikácií, ktoré spôsobili vysoké teploty.

„Európske krajiny, ako napríklad Slovensko, prijímajú opatrenia spojené so zavádzaním systémov, ktoré včas varujú pred horúčavami. UNICEF podporuje zavádzanie takýchto systémov, najmä ak pritom kladú dôraz aj na deti,“ vyzdvihla v rozhovore.

Odborníci z UNICEF predpokladajú, že do roku 2050 bude prakticky každé dieťa na zemi čeliť častejším horúčavám, bez ohľadu na to, či svet dosiahne plán zníženia emisií alebo nie.

Odporúčajú preto aby krajiny investovali tiež do dodatočnej podpory a vzdelávania detí o tom, ako sa účinne prispôsobiť a zvládať dôsledky klimatických zmien.

Téme sa v reportáži v relácii Svet :24 venovala redaktorka Klaudia Mikolášová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko