Na hlavný obsah

Hracia kocka, náboje či gombíky z uniforiem: Pri obnove hradu na Spiši odkryli objekty kasární zo 17. storočia

Na Ľubovnianskom hrade objavili zaujímavé artefakty.

Hracia kocka, náboje či gombíky z uniforiem: Pri obnove hradu na Spiši odkryli objekty kasární zo 17. storočia
V hradbách Ľubovnianskeho hradu objavili zaujímavé artefakty. Foto: STVR

V hradbách Ľubovnianskeho hradu objavili zaujímavé artefakty. Počas ich obnovy natrafili na keramiku a odkryli objekty vojenských kasární zo 17. storočia.

Ľubovnianske múzeum rekonštruuje severovýchodnú hradbu vojenských kasární tretieho a štvrtého nádvoria a studne za 1 200 000 eur.

„Dostali sme sa k rekonštrukcii preto, lebo v roku 2010 táto hradba spadla. Museli sme robiť náročný výskum a chceme z spraviť toho aj prvú archeologickú expozíciu insitu,“ priblížil riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík.

Objavili tu významnú archeologickú lokalitu, kde prebieha už druhý výskum. Múzeum na projekt získalo dotáciu z ministerstva kultúry a Prešovského samosprávneho kraja.

Zaujímavým artefaktom z hradieb Ľubovnianskeho hradu sa venovala redaktorka Miriam Hozzová:

Mince, kľúče, hracia kocka aj náboje

Na mieste našli viacero nálezov. Medzi nimi napríklad mince, gombíky z uniforiem, náboje, ale aj britvu, hraciu kocku, prstene či rôzne kľúče. Archeologický výskum potrvá ešte do septembra. Stále nachádzajú nové artefakty.

„Črepy z rôznych nádob, zvyšky z kachlíc, máme tiež nájdených niekoľko mincí ako dôkaz každodenného života. Ide aj o nehnuteľné veci ako budovy, ktoré sa skrývali pod povrchom. O niektorých sa čiastočne vedelo, ale niektoré sa nám ukazujú až. Nové štruktúry, ktoré treba prebádať,“ priblížil vedúci archeologického výskumu Tomáš Babura.

„Skonštatovali sme, že to nebol žiaden trávniček, ale veľmi zastavané a živé nádvorie. Bola tu či už hradná kuchyňa, studňa, cisterna alebo objekty pre vojakov. Treba si uvedomiť, že keď na hrade ukrývali poľské korunovačné klenoty, tak tu bolo 250 vojakov, ktorí ich strážili,“ vysvetlil riaditeľ múzea Mikulík.

Život vojaka na Ľubovnianskom hrade

Aktuálne nanovo stavajú múr a rekonštruujú renesančné strieľne, ktoré objavili počas výskumu. Vyzerá to ako stavenisko, no už budúci rok tu bude stáť archeologická expozícia, ktorá bude prezentovať život vojaka na Ľubovnianskom hrade.

„Na základe dobovej dokumentácie vieme, že na tomto mieste tie vojenské kasárne boli. Celý objekt sa zastreší. A budú tam vhodné podmienky na to, aby sme mohli prezentovať archeologické nálezy návštevníkom,“ povedala Otília Barlíková z oddelenia marketingu Ľubovnianskeho múzea.

V súčasnosti je pre rekonštrukciu zatvorená len časť tretieho nádvoria. Všetky ostatné časti hradu, ako aj expozície, sú návštevníkom prístupné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny