Na hlavný obsah

Eurokomisia žiada ďalšiu opravu novely Trestného zákona. Inak hrozí pozastavením eurofondov

Komisia požaduje zapracovanie smernice z roku 2013.

Eurokomisia žiada ďalšiu opravu novely Trestného zákona. Inak hrozí pozastavením eurofondov
Minister Spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD). Foto: STVR

Dva dni po podpise opravy novely trestných kódexov prezidentom Petrom Pellegrinim nás Európska komisia žiada o ďalšiu opravu. Brusel nám dáva dva mesiace na zapracovanie smernice z roku 2013. Inak nám hrozí dokonca pozastavenie peňazí z eurofondov. Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) verí, že sa dohodnú.

Ešte minulý rok nás Brusel vyzval, aby sa do Trestného zákona zapracovali aj smernicu o práve na prístup k obhajcovi a na komunikáciu po zadržaní. To sa však nestalo. Teraz máme dva mesiace na opravu. Inak nám hrozí pozastavenie peňazí.

Ďalšej výzve EK na úpravu Trestného zákona sa v reportáži v Správach venovala redaktorka Katarína Wildová:

„Čakáme na poslednú verziu úprav, ktoré sa zapracujú do trestného zákonníka. Je tu možnosť a je to aj naša povinnosť spustiť konanie v prípade nedodržiavania pravidiel,“ uviedla podpredsedníčka Európskej komisie Věra Jourová.

„Výhrady, ktoré zazneli, minister Susko absolútne aplikoval. Keď bude treba nejakú technikáliu zmeniť, nikto sa tomu nebráni. My na to dôvod ale už nevidíme. Všetky podstatné veci zapracované sú,“ myslí si minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS).

Susko: Ďalšia mimoriadna schôdza nebude

Opozícia vládu kritizuje, že len pred necelými dvoma týždňami mimoriadne zasadal parlament. Vtedy sa trestné kódexy pre výhrady z Bruselu opravovali. Teraz očakáva ďalšiu schôdzu.

„Osem mesiacov tu riešia iba novelu trestného zákona iba pre to, aby ochránili zlodejov a kriminálnikov. Jeden zákon nevedia napísať, a musia ho štyrikrát meniť a EK napísala ďalší list, že ani s touto úpravou nesúhlasí. Predpokladáme teda, že bude ďalšia mimoriadna schôdza,“ uviedol predseda SaS a poslanec Branislav Gröhling.

„Predpokladám, že žiadna ďalšia mimoriadna schôdza nebude vo vzťahu k týmto otázkam alebo všeobecne k výhradám EK len za to, že sme zapracovali výhrady EK, zásadné, ktoré boli. Ďalšie výhrady, ktoré sú ešte na stole, tak sa snažíme postupne EK vysvetľovať. Máme za to, že toto sa nám podarí vysvetliť EK a bude tieto námietky akceptovať,“ povedal Susko.

Aby sa predišlo podobným prípadom, keď sa zákony schvaľujú bez odbornej diskusie a následne opravujú, chce opozičné KDH meniť ústavu. Navrhuje do nej presne zadefinovať, kedy sa môže zákon schvaľovať v skrátenom legislatívnom konaní.

„KDH prinesie takú právnu úpravu, aby Ústavný súd ako nezávislá inštitúcia mohla jasne posúdiť, či je možné prijať zákon zrýchlene alebo nie,“ vyhlásil predseda KDH a poslanec Milan Majerský.

„Opozícia nemá ústavnú väčšiu. A myslím si, že to ani nie je otázka na ústavné riešenie,“ uzavrel minister spravodlivosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika