Na hlavný obsah

Hry, vzdelávanie a noví priatelia. Deti zo znevýhodnených rodín trávia čas v tábore

Jeden z takých táborov je aj v Ružomberku.

Hry, vzdelávanie a noví priatelia. Deti zo znevýhodnených rodín trávia čas v tábore
Dieťa počas aktivít v letnom tábore. Foto: STVR

Únia materských centier organizuje 25 táborov pre deti zo znevýhodnených rodín. Rodičia sú v nich vítaní. Spoločnými aktivitami ich lektori vedú k začleneniu sa do väčšinovej spoločnosti. Jeden z takýchto táborov je v Ružomberku.

Deti sme zastihli pri hre so psíkmi. Ani si neuvedomili, že aby ich mohli pohladkať či odmeniť dobrotou, museli splniť úlohy na rozvoj jemnej motoriky.

Nie naozaj, ale formou hry si opäť zdokonaľovali jemnú motoriku. Napríklad aj pri zatĺkaní klincov. „Deti sa vzdelávajú, ale rodičia sa socializujú a pomáhajú a naberajú skúsenosti, zručnosti, pozorovania. A všetci sa posúvame vzájomne dopredu,“ uviedla koordinátorka materského centra Nevedko Ružomberku Andrea Dobošová.

Viac o tábore pre deti zo znevýhodnených rodín priblížila v Správach redaktor Milan Velecký:

„Ružomberské komunitné centrum sa ohrozeným rodinám venuje dlhodobo. „Máme za sebou nejakú históriu, máme vzťahy, že nám dôverujú. Takže boli ochotní prísť sem na tieto aktivity s ich deťmi,“ priblížila komunitná pracovníčka Bratskej jednoty baptistov Renáta Ferenčíková.

„Chodili sme tu, keď sme boli malí, asi 12 – 13 rokov sme mali. A teraz tu chodím s chlapčekom, aby sa naučil, lebo pôjde do škôlky a nevie rozprávať,“ povedala mama a bývalá účastníčka detského tábora Simona Billová.

Takéto tábory pre deti zo znevýhodnených rodín organizuje Únia materských centier na 26 miestach Slovenska. „Počas týchto táborov chodia napríklad do zoologickej záhrady, realizujú iné aktivity – opekanie. Chodia aj na kúpaliská, kde sú vysoké poplatky, takže je to všetko to, čo oni bežne za ten rok nezažijú,“ opísala riaditeľka Únie materských centier Daniela Konečná.

Letné tábory sú vrcholom celoročného programu Učenie pre život – pre neúplné, chudobné či mnohopočetné rodiny. Alebo pre rodičov so zdravotne znevýhodneným dieťaťom.

„Mám mnoho príkladov z praxe, keď maminky boli schopné na základe socializácie v našej skupine ísť aj do otvorených komunikácií s miestnou komunitou, s krajskou komunitou. A byť úspešné v dovolávaní sa potrieb pre tieto detičky najmä,“ poznamenala Andrea Dobošová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny