Na hlavný obsah

Hurikán Beryl už zabil najmenej osem ľudí. Teraz smeruje k obľúbenej turistickej destinácii

Beryl dosiahol silu najvyššej kategórie.

Hurikán Beryl už zabil najmenej osem ľudí. Teraz smeruje k obľúbenej turistickej destinácii
Na snímke z Medzinárodnej vesmírnej stanice NASA je hurikán Beryl. Foto: TASR/AP

Hurikán Beryl strhával strechy na Jamajke, zametal rybárskymi člnmi na Barbadose a poškodil alebo zničil 95 percent domov na niekoľkých ostrovoch Svätého Vincenta a Grenadín, kým sa prihnal ku Kajmanským ostrovom. Teraz mieri ku karibskému pobrežiu Mexika. Zatiaľ si vyžiadal najmenej osem obetí. Informovala vo štvrtok (4. 7.) agentúra AP.

Beryl je prvým hurikánom tohtoročnej sezóny, ktorý nad Atlantikom dosiahol piatu, najsilnejšiu kategóriu. Medzitým trochu zoslabol, ale zostáva silný.

Na karibskom pobreží Mexika, ktoré je obľúbenou turistickou oblasťou, už sa pripravujú bezpečné útočiská. Evakuujú tiež malé pobrežné komunity a úrady presúvajú do bezpečia dokonca aj vajcia morských korytnačiek z pláží, kde by ich mohli ohroziť vzduté morské vlny.

V noci z pondelka (1. 7.) na utorok (2. 7.) bol stred hurikánu asi 900 kilometrov od mexického Tulumu. Vietor dosahoval rýchlosť 215 kilometrov za hodinu a postupoval na západ-severozápad tempom 32 kilometrov za hodinu.

Meteorológovia predpokladajú, že hurikán zasiahne pevninu v oblasti riedko obývaných lagún a mangrov južne od Tulumu v piatok skoro ráno miestneho času, pravdepodobne ako hurikán druhej kategórie.

Potom má prejsť cez polostrov Yucatán a nad teplými vodami Mexického zálivu znovu zosilnieť, kým znovu zasiahne pevninu pri severovýchodnom pobreží Mexika blízko hranice s Texasom.

Zničujúca sila hurikánu

Búrka už predviedla svoju zničujúcu silu na dlhom páse juhovýchodného Karibiku. V stredu (3. 7.) sa oko hurikánu obtrelo o južné pobrežie Jamajky. Tam Beryl strhávala strechy domov a prerušila dodávky elektriny.

Na Jamajke si búrka vyžiadala najmenej jeden život. Vo štvrtok ráno SELČ bolo bez dodávky elektriny na 400-tisíc odberateľov. To predstavuje 65 percent klientov štátnej elektrárenskej spoločnosti JPS.

Mimo prevádzky sa ocitlo aj hlavné medzinárodné letisko pri hlavnom meste Kingston. Podľa prevádzkovateľa sa teraz nedá určiť, kedy sa letisko vráti do prevádzky. Napísala to vo štvrtok ráno agentúra EFE.

Ďalšie tri obete si búrka vyžiadala vo Venezuele, kde je päť ľudí nezvestných. Medzi zranenými bola aj viceprezidentka Delcy Rodríguezová. Traja mŕtvi hlásia tiež Grenada a jedno úmrtie zaznamenal aj ostrovný štát Svätý Vincenc a Grenadiny.

Najhoršie následky mala búrka na Malých Antilách, kde zasiahla dva menšie ostrovy. Podľa Michelle Forbesovej, riaditeľky organizácie pre národné krízové situácie Svätého Vincenta a Grenadín, hurikán zničil alebo poškodil asi 95 percent domov na ostrovoch Mayreau a Union.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet