Na hlavný obsah

Inflácia klesá a rast cien potravín zastavuje. Za niektoré tovary, napríklad čokoládu, si však aj tak musíme priplatiť

Lacnejšie potraviny si ľudia v obchodoch zatiaľ nevšimli.

Inflácia klesá a rast cien potravín zastavuje. Za niektoré tovary, napríklad čokoládu, si však aj tak musíme priplatiť
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Medziročná inflácia naďalej klesá. V júni, rovnako ako v apríli, dosiahla 2,1 percenta, čo bola najnižšia hodnota za posledné tri roky. Zastavil sa aj rast cien potravín. Niektoré dokonca zlacneli. No v priemere oproti vlaňajšiemu júnu narástla ich cena o pol percenta.

Za priaznivé považuje analytička najmä spomalenie rastu cien potravín a bývania. Práve na tieto položky dávajú slovenské domácnosti väčšiu časť zo svojho rozpočtu. Najviac sme si priplatili za oleje a iné tuky, o 4,1 percenta narástla aj cena rýb, chleba a cukroviniek.

Ako sa menia ceny potravín zisťoval v Správach redaktor Boris Novotňák:

„Naopak, menej ako pred rokom sme platili za ovocie a to o 6,5 percenta. Mlieko, syry a vajcia nás vyšli lacnejšie ako pred rokom, a to o 1,5 percenta,“ doplnila analytička z Wood & Company Eva Sadovská.

Lacnejšie potraviny si ľudia v obchodoch zatiaľ nevšimli. Spomalenie inflácie však neznamená, že ceny klesajú. Dôsledky nedávnej dvojcifernej inflácie ukazuje aj príklad.

Ak sme minuli v roku 2021 na nákup 100 eur, dnes by sme za tie isté produkty zaplatili vyše 141 eur. Nárast cien spôsobila aj vojna na Ukrajine, ktorá vytvára napätie pri cene pšenice. No tá momentálne klesá.

„Dôvodom je skôr pozitívnejší výhľad na produkcii, sezóna zberu v Amerike je napríklad v plnom prúde. Taktiež sa očakáva silnejšia úroda v Rusku, ktoré je výrazným exportérom. Tu je však výrazná rizikovosť práve tohto konfliktu,“ vysvetlil analytik trhov z XTB Marek Nemky.

Drahšie džúsy a čokoláda

Výraznejší rast cien, naopak, zaznamenali čokoláda a pomarančový džús. Dôvodom je globálne otepľovanie. „Väčšie suchá, čo znamená, že šťava v pomarančoch nebude dostatočná. Vidíme tam prepad očakávania na 30-percentný prepad produkcie, čo opätovne nahráva na dlhodobý rast cien,“ ozrejmil Nemky.

Veľký vplyv na rast inflácie mali aj ceny ubytovania, tie narástli oproti minulému roku o vyše osem percent. Priplatili sme si aj za jedlo v reštauráciách.

„Je to spôsobené tým, že narastajú ceny energií, čo je najväčším problémom poskytovateľov služieb v cestovnom ruchu u nás na Slovensku,“ podotkol viceprezident ZCR poverený riadením zväzu Roman Berkes.

Zdražovanie, aké sme zažili minulé roky, by sa už nemalo vrátiť. Podľa aktuálnych odhadov by tak inflácia nemala prekonať tri percentá. Nárast cien dokonca podľa štatistického úradu dobiehajú aj naše platy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika