Na hlavný obsah

Myši v regáloch s potravinami či trus hlodavcov v pečive: Inšpekcia zistila v prevádzkach množstvo prehreškov

V júni skontrolovali 223 prevádzok.

Myši v regáloch s potravinami či trus hlodavcov v pečive: Inšpekcia zistila v prevádzkach množstvo prehreškov
Kontrolóri zistili v obchodných reťazcoch pochybenia. Foto: STVR

Myši v regáloch s potravinami, trus hlodavcov v pečive, nedodržanie teploty skladovania, ako aj ďalšie prehrešky. Zistili ich potravinoví inšpektori pri cielených previerkach dodržiavania hygieny potravín. V júni takto skontrolovali 223 prevádzok obchodných reťazcov. Nedostatky zistili vo viac ako polovici previerok.

Popri takmer dvoch tisíckach riadnych kontrol v rámci svojej pracovnej doby, urobili v júni potravinoví inšpektori aj kontroly mimoriadne – po tom, keď im skončila pracovná doba a už to nikto nečakal.

„Prehryznuté pečivo, ktoré je balené, od myší, trusy atď. To je vec, ktorú si musia na tej prevádzke všimnúť a nemôže to nechať len tak, že to prehliadne daný kontrolór. Preto musel aktívne konať,“ uviedol minister minister pôdohosodárstva Richard Takáč (Smer-SD).

„Ten trus myší sa nachádzal ako v regáloch, tak na predajnej ploche. Neviem, či by niekto z nás chcel konzumovať produkt obhryzený od myší, znečistený trusom myší. V staničkách na hlodavce mŕtve myši. Vedľa staničiek mŕtve myši,“ priblížil ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Martin Chudý.

Kontrolám kvality potravín sa v reportáži v Správach venovala redaktorka Monika Maťová:

Potravinový inšpektor nariadil okamžité zatvorenie prevádzky zahraničného obchodného reťazca na 24 hodín a jej kompletné vyčistenie, vrátane deratizácie.

„Znečistené boli mraziarenské zariadenia, znečistené regály, podlahy, v mraziarenskom sklade pečiva kondenzát priamo kvapkal na tento tovar, tovar bol primrznutý v úložnom priestore, nákupné košíky špinavé, príjmová rampa znečistená trusom, ale aj predaj tovaru po dátume spotreby,“ pokračoval Chudý.

Kontroly budú pokračovať

Konkretizovať, v ktorých obchodných reťazcoch zistili inšpektori pochybenia, rezort pôdohospodárstva zatiaľ odmietol. Všetku dokumentáciu zverejnia až po ukončení správnych konaní. Obchodným reťazcom sa preto zdá komunikácia agrorezortu predčasná.

„Ide o neprávoplatné zistenia, pretože správne konanie ďalej beží. Samozrejme, nič neospravedlňuje žiadneho obchodníka, ktorý má napríklad pleseň v regáli,“ informoval predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič

Zákon umožňuje štátnej veterine pri ohrození zdravia a života ľudí udeliť pokutu až do výšky pol milióna eur. Cielené kontroly pokračujú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika