Na hlavný obsah

Internetom sa šíri správa, že na nemocnicu v Kyjeve dopadli ukrajinské rakety. Dôkazy jasne hovoria o opaku

Raketu okrem iného zachytili aj na nejednom videu.

Internetom sa šíri správa, že na nemocnicu v Kyjeve dopadli ukrajinské rakety. Dôkazy jasne hovoria o opaku
Interiér zničenej detskej nemocnice v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Leto je v plnom prúde, aktéri dezinformačnej scény si však voľno nezobrali a v online priestore šírili ďalšie klamstvá. Technologický novinár Martin Hodás z projektu Na druhom brehu ich podrobne rozobral v Overovni spoločne s redaktorkou Dášou Omastovou

Pred pár dňami obletela svet ďalšia hrozná správa z vojny na Ukrajine – zbombardovaná bola aj detská nemocnica v Kyjeve. Opäť sa však objavili aj správy, ktoré spochybňujú vinníka.

„Najrozšírenejším tvrdením je oficiálna línia Ruskej federácie, podľa ktorej na nemocnicu dopadli rakety protivzdušnej obrany samotnej Ukrajiny. Toto tvrdenie sa však dá označiť za jednoznačnú lož,“ ozrejmil Hodás.

Podľa technologického novinára sú médiá a internet plné presvedčivých dôkazov o tom, že šlo o raketu Ch-101. „Túto raketu používa ruská armáda a na pohľad sa dá veľmi ľahko identifikovať a odlíšiť od ostatných, napríklad vďaka prídavnému prúdovému motoru vo chvostovej časti,“ doplnil Hodás.

Martin Hodás pripomenul, že raketu bezprostredne pred dopadom zachytilo jedno z mnohých videí. „Informácie sa podarilo potvrdiť aj vďaka tomu, že v mieste útoku sa následne našli mnohé fragmenty vybuchnutej rakety,“ ozrejmil.

„Na spomínanom videu nie je badateľné ani žiadne poškodenie stroja, čo bol ďalší z rozšírených naratívov. Teda, že nemocnicu síce trafila ruská raketa, ale len preto, že ju predtým poškodila protivzdušná obrana,“ dodal.

„Navyše, táto výhovorka by nič nemenila na fakte, že Rusi v rámci svojej nevyprovokovanej a neoprávnenej invázie Ukrajiny ostreľovali jej hlavné mesto, a tak ostávajú hlavným vinníkom stále oni,“ uzavrel Hodás.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko