Na hlavný obsah

Irán odmietol podozrenia z prípravy atentátu na Donalda Trumpa, považuje ho však za zločinca

Tvrdenia majú podľa Teheránu politické ciele.

Irán odmietol podozrenia z prípravy atentátu na Donalda Trumpa, považuje ho však za zločinca
Exprezident USA Donald Trump. Foto: TASR/AP

Teherán v stredu (17. 7.) znovu odmietol podozrenia, ktoré sa objavili tento týždeň v amerických médiách, že by mohol stáť za víkendovým neúspešným atentátom na amerického exprezidenta Donalda Trumpa. Informuje o tom agentúra AFP s odvolaním sa na iránske ministerstvo zahraničia.

„Islamská republika rozhodne odmieta akúkoľvek účasť na nedávnom ozbrojenom útoku proti Trumpovi,“ uviedol hovorca iránskeho ministerstva zahraničia Násir Kanání. „Máme za to, že tieto tvrdenia majú predpojaté politické ciele,“ dodal.

Možnosť, že za sobotňajším (13. 7.) útokom na Trumpa by mohol stáť Teherán, odmietla už v utorok (16. 7.) iránska misia pri OSN. Tá tieto tvrdenia označila za „nepodložené“ a „zlomyseľné“.

Televízia CNN v utorok s odvolaním sa na viaceré bližšie nešpecifikované zdroje uviedla, že americké spravodajské služby získali v uplynulých týždňoch informáciu o iránskom pláne zabiť exprezidenta Trumpa.

Trumpa v sobotu na predvolebnom mítingu v Pensylvánii zasiahol strelec do ucha. Exprezident vyviazol len s ľahkým zranením, o život však prišiel jeden z divákov a dvaja ďalší utrpeli vážne zranenia.

Irán v minulosti opakovane sľúbil, že sa pomstí za smrť veliteľa iránskych revolučných gárd Kásema Solejmáního. Toho na Trumpov pokyn zabitý v januári 2020 pri dronovom útoku v Bagdade.

Taktiež iránske zastúpenie pri OSN v utorok viedlo, že Trump je zločinec, ktorý musí byť postavený pred súd za útok na Solejmáního nariadil. Irán však volí právnu cestu k dosiahnutiu spravodlivosti, dodalo zastúpenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet