Na hlavný obsah

Zabitím Ismaíla Haníju sa vojna proti Izraelu dostáva na novú úroveň, reaguje Hamas

K nočnej vražde Ismaíla Haníju sa Izrael oficiálne nevyjadril.

Zabitím Ismaíla Haníju sa vojna proti Izraelu dostáva na novú úroveň, reaguje Hamas
Vodca Hamasu Ismaíl Haníja. Foto: TASR/AP

Ozbrojené krídlo palestínskeho radikálneho hnutia Hamas v stredu (31. 7.) uviedlo, že zabitím politického lídra hnutia Ismaíla Haníju sa vojna proti Izraelu dostáva na „novú úroveň“.

Brigády Izadína Kasáma zároveň varovali pred dôsledkami pre celý región, informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Vodca Hamasu Ismaíl Haníja bol v iránskej metropole zabitý v „špeciálnej rezidencii pre vojnových veteránov“ v severnej časti Teheránu počas raketového útoku, uviedli v stredu iránske médiá. Jeho smrť potvrdili aj iránske Revolučné gardy a samotné hnutie Hamas.

Rezáí: Izrael tvrdo zaplatí za smrť Haníju

Izrael tvrdo zaplatí za zabitie Ismaíla Haníju v Teheráne, povedal v stredu bývalý šéf iránskych Revolučných gárd Mohsen Rezáí. Izrael sa k nočnej vražde šéfa politického krídla palestínskej teroristickej skupiny Hamas oficiálne nevyjadril.

Podľa britskej BBC izraelská armáda viacerým médiám vrátane americkej televízie CNN a francúzskej tlačovej agentúry AFP oznámila, že na zahraničné správy o Haníjovej smrti nebude reagovať.

Bývalý šéf iránskych Revolučných gárd Mohsen Rezáí.
Bývalý šéf iránskych Revolučných gárd Mohsen Rezáí. Foto: SITA/Ayoub Ghaderi/ Young Journalists Club, YJC via AP

Medzitým iránsky spravodajský portál Nournews, ktorý má väzby na iránsku Najvyššiu bezpečnostnú radu, označil zabitie Haníju za „nebezpečný hazard“. „Prekročenie červených línií vždy stálo nepriateľa veľa,“ dodal.

Hovorca iránskej diplomacie Násir Kanání v stredu už skôr uviedol, že Haníjovo zabitie posilní vzťahy medzi Palestínčanmi a Iráncami. Podľa agentúry Reuters sa v stredu v súvislosti so zabitím Haníju zíde aj iránska Najvyššia bezpečnostná rada za účasti veliteľa iránskych Revolučných gárd.

Saudskoarabská agentúra Al-Hadas informovala, že Haníju zabila raketa v jeho rezidencii v Teheráne približne o 2.00 h miestneho času (0.30 h SELČ).

Haníja bol šéfom politického krídla Hamasu a dlhoročným obyvateľom Kataru. V utorok (30. 7.) bol v Teheráne, aby sa zúčastnil na ceremónii, na ktorej zložil prísahu nový iránsky prezident Massúd Pezeškiján. Izrael považuje Irán za najväčšiu hrozbu, najmä kvôli jeho jadrovému programu.

Reakcia nového iránskeho prezidenta

Iránsky prezident Massúd Pezeškiján vyhlásil, že Izrael „oľutuje“ zabitie politického lídra palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Ismaíla Haníju v Teheráne. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Irán bude „brániť svoju územnú celistvosť, dôstojnosť, česť a hrdosť, a postará sa o to, aby teroristickí votrelci oľutovali svoj zbabelý čin“ zavraždiť lídra palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Ismáíla Haníju v Teheráne. Uviedol Pezeškiján na platforme X. Haníju zároveň označil za „odvážneho lídra“.

Hizballáh: Smrť Haníju zvýši odpor voči Izraelu

Zabitie vodcu palestínskeho teroristického hnutia Hamas kritizovalo libanonské hnutie Hizballáh, ktoré je spojencom Hamasu aj Iránu. Haníjova smrť posilní odhodlanie rôznych skupín v ich odpore voči Izraelu, uviedol Hizballáh.

Podľa agentúry Reuters však z tohto činu neobvinil priamo Izrael, ako to urobil Hamas. Izrael sa k zodpovednosti za tento čin neprihlásil.

Šiitské hnutie Hizballáh dlhodobo bojuje proti Izraelu a vlani v októbri po útoku Hamasu na Izrael zintenzívnilo údery v severnom Izraeli. Odvtedy takmer každý deň Hizballáh a izraelská armáda ostreľovali tamojšiu hranicu. To si vyžiadalo niekoľko stoviek mŕtvych, väčšinou členov Hizballáhu.

Smrť vysokého predstaviteľa Hizballáhu

V utorok izraelská armáda oznámila, že zabila vysokého predstaviteľa Hizballáhu Fuáda Šukra, ktorý bol vojenským poradcom šéfa hnutia Hasana Nasralláha v Bejrúte.

Spojené štáty v roku 2017 vypísali na Šukra odmenu päť miliónov dolárov (približne 4,6 milióna eur), pretože podľa Washingtonu zohral kľúčovú úlohu pri bombových útokoch na americkú a francúzsku základňu v Bejrúte v roku 1983. Zahynulo pri nich 241 amerických a 58 francúzskych vojakov.

Hizballáh nepotvrdil Šukrovu smrť, ale v stredu uviedol, že v čase utorkového izraelského útoku na južnom predmestí Bejrútu bol v zasiahnutej budove.

Zatiaľ ale nie je jasné, či bol zabitý. Záchranári totiž stále prehľadávajú trosky budovy, v ktorej bolo podľa Hizballáhu „značne zničených niekoľko poschodí“.

Izrael v utorok uviedol, že cieľom útoku v Bejrúte bol Šukr. Útok bol odvetou za sobotňajšiu (27. 7.) tragédiu, pri ktorej na Izraelom okupovaných Golanských výšinách zahynulo 12 detí a tínedžerov.

Raketa dopadla na futbalové ihrisko v prevažne drúzskom alebo arabskom meste Majdal Šams. Izrael uviedol, že išlo o útok Hizballáhu, ten to však poprel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet