Na hlavný obsah

Izrael zabil rozumného, nechal nám tu blázna: Palestínčania sa boja toho, čo bude po smrti Haníju nasledovať

Mnohí prezývali Haníju holubicou mieru.

Izrael zabil rozumného, nechal nám tu blázna: Palestínčania sa boja toho, čo bude po smrti Haníju nasledovať
Na snímke členovia rady Teheránskej univerzity protestujú po zabití vodcu Hamasu Ismaíla Haníju. Foto: TASR/AP

Smrť politického šéfa palestínskeho teroristického hnutia Hamas Ismáíla Haníja ešte viac skomplikuje rokovania o prímerí medzi Hamasom a Izraelom vo vojne v Pásme Gazy. Domnievajú sa o tom obyvatelia palestínskeho územia, ktorých citovala v stredu (31. 7.) agentúra EFE.

Niektorí majú teraz strach, že osud Pásma Gazy je teraz v rukách „šialenca“ Jahjáa Sinvára, ktorý je lídrom Hamasu v Gaze.

„Izrael zabil toho rozumného a nechal nám tu blázna,“ povedala v slzách agentúre EFE 57-ročná Palestínčanka. O Haníjovej smrti sa dozvedela v Gaze z rádia. Podľa Hamasu ho zabil Izrael, keď bol na návšteve v Teheráne.

Bez Haníja je podľa tejto ženy, ktorá rovnako ako ostatní oslovení odmietla povedať svoje meno, dohoda o prímerí v nedohľadne. Dodala, že mnohí Gazania by boli radšej, keby Izrael zabil šéfa Hamasu v Gaze Sinvára.

Práve Sinvár zosnoval teroristický útok na Izrael, pri ktorom vlani 7. októbra palestínski ozbrojenci zabili na 1 200 ľudí, väčšinou civilistov. Asi 250 ďalších uniesli do Gazy ako rukojemníkov. Koľko toho o plánoch vedel Haníja, nie je podľa agentúry Reuters jasné. Avšak aj Haníja privítal tento teroristický útok, ktorým začala vojna v Gaze.

Izraelské bombardovanie a boj s Hamasom si v Pásme Gazy vyžiadali podľa tamojších úradov ovládaných Hamasom najmenej 39 445 obetí z radov Palestínčanov, väčšinou tiež civilistov. Spôsobili tam tiež bezprecedentnú humanitárnu krízu.

„Holubica mieru“

Mnohí považovali Haníju za oficiálneho zástupcu palestínskej veci na medzinárodných fórach. Niektorí ho dokonca prezývali holubica mieru. Podľa hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu (ICC) Karima Khana bol však tiež Haníja zodpovedný za vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti.

„Nemal nič spoločné s vojenským krídlom,“ povedal agentúre EFE 35-ročný muž z Pásma Gazy. „Hovorilo sa mu holubica mieru,“ dodal otec piatich detí. Podľa neho Haníja „vždy hľadal mierové riešenia“ a snažil sa získať v zahraničí podporu pre palestínsku záležitosť, teda pre vytvorenie samostatného palestínskeho štátu.

Tiež Haníjov syn Abdal Salám Haníja, ktorý označil smrť svojho otca za mučenícku, zdôraznil, že jeho smrť neukončí palestínsky boj za slobodu.

„Zbohom, vodca národa… kiež nás Boh ochráni pred katastrofou,“ vyhlásil podľa EFE jeden z Haníjových príbuzných na zázname kolujúcom na sociálnych sieťach.

Šesťdesiatročný obyvateľ Gazy, ktorý pred vojnou prednášal na univerzite, obvinil Izrael, že si „robí, čo chce,“ a nemyslí na dôsledky svojich činov. Dôvodom pokračovania izraelskej ofenzívy je podľa neho snaha premiéra Benjamina Netanjahua udržať sa pri moci.

Niektorí Gazania, ktorých v júni citovala agentúra AFP, kritizovali tiež Hamas za pokračovanie vojny. Vyčítali mu, že ho nezaujímajú podmienky, v ktorých tam civilisti teraz žijú. V úzkom pobrežnom pásme, ktoré je rozlohou menšie ako Praha a má cez 2,3 milióna obyvateľov, nie je žiadna bezpečná zóna.

Ľudia sa s celými rodinami a zvyčajne len pešo musia na základe izraelských výziev často premiestňovať. Utekajú už len do oblastí zničených bojmi a bombardovaním, kde prežívajú v provizórnych prístreškoch v nehygienických podmienkach. Šíria sa tam infekčné choroby a ľudia nemajú dosť jedla ani pitnej vody.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet