Na hlavný obsah

Izrael zaútočil na prístav v Jemene, išlo o odvetu za stovky útokov z posledných mesiacov

Útok si vyžiadal zatiaľ neznámy počet obetí.

Izrael zaútočil na prístav v Jemene, išlo o odvetu za stovky útokov z posledných mesiacov
Ilustračná snímka - izraelskí vojaci. Foto: TASR/AP

Izrael vykonal útok na jemenský prístav Hudajdá. Uviedli to podľa agentúry Reuters úrady jemenského, Iránom podporovaného povstaleckého hnutia Húsíov. Tí sa v piatok (19. 7.) prihlásili k dronovému útoku, ktorý v izraelskom Tel Avive zabil človeka.

Izraelská armáda uviedla, že v oblasti jemenského prístavu Hudajdá zaútočila na vojenské ciele spojené s povstaleckými Húsíami. Išlo podľa nej o odvetu za stovky útokov na Izrael z posledných mesiacov. 

„Stíhačky izraelskej armády zasiahli vojenské ciele teroristického režimu Húsíov v oblasti prístavu Hudajdá v Jemene v reakcii na stovky útokov, ktoré boli v posledných mesiacoch vykonané proti štátu Izrael,“ uviedla armáda na sieti X.

Povstalcami prevádzkovaná televízia Al-Masíra, ktorá citovala vyhlásenie miestneho ministerstva zdravotníctva, uviedla, že izraelský útok zasiahol skladisko pohonných látok v Húsíami ovládanom prístave. Vyžiadal si bližšie nespresnený počet obetí. Terčom útoku boli podľa televízie tiež zariadenia elektroenergetickej spoločnosti.

Útok na na Izrael

Izraelská armáda predtým uviedla, že v noci na piatok zaútočil na Tel Aviv dron iránskej výroby, ktorý však nespustil letecký poplach. Zomrel muž vo veku okolo 50 rokov a ďalších desať ľudí utrpelo zranenia.

Húsíovci sa k tomuto útoku slovami svojho hovorcu prihlásili. Uviedli, že budú pokračovať v útokoch na Izrael v rámci solidarity s Palestínčanmi vo vojne v Pásme Gazy.

Jemenskí Húsíovci v priebehu deväť mesiacov trvajúcej vojny, ktorú vyvolal októbrový útok teroristického hnutia Hamas na Izrael, opakovane vypúšťali bezpilotné lietadlá a rakety smerom na Izrael. Až doteraz ale všetkých zachytil buď Izrael, alebo západní spojenci, ktorých sily sú rozmiestnené v regióne, uviedla agentúra AP.

Od novembra jemenskí povstalci podnikajú tiež útoky na obchodné lode v Červenom mori a Adenskom zálive, o ktorých sa tvrdí, že majú spojenie s Izraelom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet