Na hlavný obsah

Izraelčania vyšli do ulíc. Vo viacerých mestách demonštrovali za mier a proti tomu, aby Netanjahu odletel do USA

Chystá sa aj protest na letisku.

Izraelčania vyšli do ulíc. Vo viacerých mestách demonštrovali za mier a proti tomu, aby Netanjahu odletel do USA
Tisíce Izraelčanov protestujú proti Netanjahuovmu odletu do USA, ak neuzavrie prímerie. Foto: TASR/AP

Tisíce ľudí v sobotu (20. 7.) večer opäť demonštrovali vo viacerých izraelských mestách proti vláde. Demonštranti vyzývali premiéra Benjamina Netanjahua, aby neodlietal na návštevu Spojených štátov, kým nepodpíše dohodu o prímerí s palestínskym teroristickým hnutím Hamas, ktorej súčasťou bude prepustenie rukojemníkov.

Informoval o tom server The Times of Israel (ToI). Niektorí príbuzní rukojemníkov tvrdia, že práve Netanjahu blokuje dohodu s Hamasom sprostredkovanú Egyptom, USA a Katarom.

Protestovali tisíce ľudí

Demonštrácie sa konali v Tel Avive, Jeruzaleme, Haife či meste Caesarea, kde má Netanjahu dom. V každom z týchto miest sa ich zúčastnili tisíce ľudí.

V nedeľu sa má konať demonštrácia pri Ben Gurionovom letisku, odkiaľ má premiér do USA odletieť. Netanjahuov úrad uviedol, že pred odletom sa stretne s tímom, ktorý sprostredkovane rokuje o dohode s Hamasom.

Na prijatie dohody s Hamasom vyzval Netanjahua aj opozičný líder Jair Lapid, ktorý sa v sobotu večer zúčastnil na demonštrácii v Tel Avive. „Teraz letí Netanjahu prehovoriť do (amerického) Kongresu. Má poslednú šancu ísť do Kongresu a oznámiť tam, že sa dohodne. Ak neoznámi, že prijíma dohodu, prečo tam ide?“ vyhlásil Lapid.

„Choď do Kataru, do Káhiry, a nie do Washingtonu robiť ďalšiu šou,“ dodal opozičný líder s odvolaním sa na dve miesta, kde sa konajú rokovania o prímerí.

Pred veliteľstvom izraelskej armády v Tel Avive vystúpila večer aj Ejnav Zangaukerová, ktorej dvadsaťštyriročný syn je medzi rukojemníkmi, ktorých Hamas drží od 7. októbra v Pásme Gazy.

Človek, ktorý stojí medzi rodinami a ich milovanými

„Je jeden človek, ktorý stojí medzi rodinami a ich milovanými, ktoré sú v zajatí, a to je (izraelský) premiér, pre ktorého je dôležitejšie si udržať kreslo ako zachrániť životy,“ uviedla matka uneseného syna. Podľa nej je niekoľko týždňov na stole dohoda, na jej uzavretie stačí už len málo.

Spojené štáty pred niekoľkými dňami uviedli, že v posledných týždňoch sa podaril pokrok, k dohode však stále zostáva niekoľko prekážok. Netanjahu podľa serveru ToI, ktorý sa odvoláva na nemenovaných arabských i izraelských činiteľov, vzniesol nové požiadavky. Okrem iného, aby izraelská armáda zostala na celej hranici s Pásmom Gazy s Egyptom a aby sa vytvoril mechanizmus, ako zabrániť ozbrojeným Palestínčanom v návrate na sever oblasti.

S Netanjahuom majú do USA letieť príbuzní viacerých rukojemníkov, ktorých ale demonštranti vyzvali, aby to nerobili, keď premiér nesúhlasí s dohodou o prímerí. Jeden z nich už cestu odmietol. „Veril som, že počas letu oznámia dohodu (o prímerí), ale odlet sa blíži a uvedomil som si, že sa to nestane a že opak je pravdou – (Netanjahu) bráni pokroku a nerobí žiadne rozhodnutia,“ Vysvetlil Alon Gat dôvody, prečo s premiérom do USA nepoletí. Aj Gatova sestra je v zajatí v Gaze.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet