Na hlavný obsah

Izraelskí športovci čelia pred OH v Paríži vyhrážkam: Niektorí dostali pozvánky na vlastné pohreby

Anonym odkazuje na mníchovský masaker z roku 1972.

Izraelskí športovci čelia pred OH v Paríži vyhrážkam: Niektorí dostali pozvánky na vlastné pohreby
Vojak stojí pri francúzskej vlajke. Foto: SITA/AP Photo/Thomas Padilla

Športovci, ktorí budú na tohtoročných olympijských hrách v Paríži reprezentovať Izrael, dostávali počas minulého týždňa výhražné správy e-mailom aj telefonicky. Cez víkend o tom informoval spravodajský portál The Times of Israel.

Prvé výhražné správy dostali na e-mail pätnásti športovci. Pod správami bola podpísaná Organizácia na obranu ľudu, ktorá však podľa portálu neexistuje. Organizácia v správe uviedla, že „má v úmysle poškodiť akúkoľvek izraelskú prítomnosť na olympijských hrách“.

„Preto vás do Paríža 2024 nepozývame. Ak prídete, berte do úvahy, že máme v úmysle zopakovať udalosti z Mníchova 1972,“ uvádzalo sa v správe.

Ide o odkaz na mníchovský masaker, pri ktorom teroristická skupina Čierny september vtrhla do olympijskej dediny a zajala izraelských športovcov ako rukojemníkov. O život vtedy prišlo jedenásť športovcov a nemecký policajt.

„V každom okamihu budete čakať na útok – na letisku, v hoteli a na uliciach, ktoré patria len nám. Ani vlna zatýkania proti našej organizácii nás nezastaví pred uskutočnením nášho plánu. Pripravte sa na intifádu!“ uzavrel anonym v liste. Slovo intifáda označuje ozbrojené protestné povstanie Palestínčanov na územiach okupovaných Izraelom.

Pozvánky na vlastný pohreb

Okrem výhražných správ dostávali olympijskí reprezentanti Izraela aj telefonáty zo zahraničných čísel. Niektorí dostali dokonca pozvánky na vlastné pohreby. Izraelskému plavcovi Meironovi Cherutimu prišla pozvánka na jeho pohreb s dátumom 27. júla 2024.

Izraelský olympijský výbor zostáva v pohotovosti, neobáva sa však, že by sa tieto hrozby naplnili. „Samozrejme, že to berieme vážne a nepozeráme sa na to ľahkovážne, ale ani sa príliš nevzrušujeme,“ povedala predsedníčka výboru Yael Aradová.

Desaťtisíce vojakov v uliciach Paríža

Francúzsko je v najvyššom stave bezpečnosti pretože sa pripravuje na príchod miliónov návštevníkov, športovcov a politických predstaviteľov počas olympijských hier, ktoré začínajú v piatok (26. 7.).

Organizačný výbor Paríž 2024 ubezpečil, že na zabezpečenie hier vykonali „bezprecedentné kroky“. Nasadili 30-tisíc policajtov a žandárov, ktorých posilní približne 20-tisíc vojakov. Vo fanúšikovských zónach sa tiež bude pohybovať až 22-tisíc súkromných bezpečnostných agentov.

Portál v tejto súvislosti pripomína, že obavy o bezpečnosť izraelského tímu sú veľké vzhľadom na vojnu v Pásme Gazy, ktorá vypukla vlani 7. októbra útokom teroristov palestínskeho hnutia Hamas. Zavraždených bolo približne 1 200 ľudí a ďalších 251 ľudí militanti zajali ako rukojemníkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport