Na hlavný obsah

Vance by mohol byť prvým bradatým vysokopostaveným politikom v USA za 75 rokov. Prečo je to nezvyčajné?

Vancea prirovnávajú k Lincolnovi.

Vance by mohol byť prvým bradatým vysokopostaveným politikom v USA za 75 rokov. Prečo je to nezvyčajné?
Republikánsky kandidát na viceprezidenta USA J. D. Vance. Foto: TASR/AP

Kandidát na amerického viceprezidenta a senátor J. D. Vance môže byť prvým vysokopostaveným americkým politikom s ochlpením na tvári po 75 rokoch. Jeho bradu rieši aj známy denník The New York Times.

Americký denník napísal, že bradatí muži sú považovaní za ľudí s tajomstvom, ktorí za svojimi fúzami môžu skrývať viac ako len nedokonalú či tučnú bradu. Vraj to naznačuje, že takýto muž má niečo za lubom.

O tom, ako v USA vnímajú imidž potenciálneho viceprezidenta USA J. D. Vancea, hovorila v relácii Dobré ráno, Slovensko redaktorka Kristína Chrenková:

Úhľadne zastrihnutá briadka pripomína aj známeho diabla Mefistofela alebo Draculu. Bradatí muži sa často považujú za hipsterov. Naopak, oholená brada podľa profesora, ktorého citujú noviny, predstavuje znak dobrej výchovy, starostlivosti o seba a vyššej spoločenskej kasty.

Najznámejší je asi 16. americký prezident Abraham Lincoln, ktorému podľa historika nápad nechať si narásť bradu vnuklo 11-ročné dievča. Vraj si ju má nechať narásť, aby skryl „mŕtvolnú povahu svojej tváre“ a tak vyhrá voľby. K tomuto prezidentovi prirovnával tvár J. D. Vancea aj Donald Trump.

Odborník však pripomína, že v skutočnosti sa naňho takmer nepodobá. Lincoln si totiž bradu nepestoval, nosil ju krátko zastrihnutú. Brada J. D. Vancea podčiarkuje jeho okrúhlu tvár a až detské črty.

Lincolnova brada v jeho časoch nastolila nový trend. Do roku 1863 mali bradu traja členovia jeho kabinetu a potom, s výnimkou Andrewa Johnsona, šesť prezidentov za sebou. Posledným fúzatým mužom zvoleným za prezidenta USA bol Benjamin Harrison v roku 1888.

Posledným prezidentom s akýmkoľvek ochlpením na tvári bol William Howard Taft, zvolený v roku 1908. Sériu hladko oholených politikov sa neskôr pokúsil prelomiť Thomas Dewey, ktorý neúspešne kandidoval do najvyššieho amerického úradu v rokoch 1944 a 1948.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet