Na hlavný obsah

Japonských stredoškolákov museli hospitalizovať po konzumácii čipsov so superpálivým čili

Výrobca zakazuje ich konzumáciu osobám do 18 rokov.

Japonských stredoškolákov museli hospitalizovať po konzumácii čipsov so superpálivým čili
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Dovedna 14 stredoškolákov museli v utorok (16. 7.) hospitalizovať v japonskej metropole Tokio po konzumácii čipsov ochutených extrémne pálivým čili, uviedli japonské médiá. Informuje o tom správa agentúry AFP.

Skupina približne 30 študentov sa delila o balík čipsov, ktorý priniesol jeden z nich, keď sa niektorí študenti začali sťažovať na žalúdočné nevoľnosti a pálenie v okolí úst. Hospitalizovaných bolo 14 osôb, jedna bola pre ťažkú nevoľnosť odvezená na vozíku, uvádza televízia Fuji TV.

Výrobca na svojej webovej stránke zakazuje konzumáciu čipsov osobám mladším ako 18 rokov, pretože ich pálivosť môže spôsobiť bolesť. Extrémnu pálivosť čipsov vyvoláva veľké množstvo čili papriky bhut jolokia použité na ich ochutenie, dodáva výrobca.

Bhut jolokia alebo naga jolokia je kultivar papriky čínskej (capsicum chinensis) pôvodom z Bangladéša a indickej oblasti Ásam. Do roku 2007 bol držiteľom Guinessovho rekordu ako najštipľavejšia čili paprička sveta. Patrí medzi superpálivé čili, ktorých pálivosť presahuje jeden milión Scovillových jednotiek.

Pálivosť čili spôsobuje rastlinný alkaloid kapsaicín. Dráždi cicavce (vrátane človeka) a v každom zasiahnutom tkanive vyvoláva pocit pálenia. Je rozpustný v tuku a alkohole, nie však vo vode.

Pálenie spôsobené kapsaicínom možno zmierniť potravinami s vysokým obsahom tuku, napríklad smotanou alebo vysokotučným jogurtom. Účinným protiopatrením sú tiež alkoholické nápoje s obsahom alkoholu najmenej 40 percent, napríklad vodka alebo ovocné destiláty. Účinnosť mlieka alebo piva je pre vysoký obsah vody a malú koncentráciu tuku alebo alkoholu nízka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet