Na hlavný obsah

Je čoraz viac indícií, že vodca ozbrojencov Hamasu je mŕtvy, tvrdí izraelská armáda

Hamas tvrdí, že je v poriadku.

Je čoraz viac indícií, že vodca ozbrojencov Hamasu je mŕtvy, tvrdí izraelská armáda
Ilustračná snímka - Militanti palestínskeho hnutia Hamas. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda v piatok (19. 7.) vyhlásila, že sa objavuje čoraz viac indícií, že pri útoku jej armády v Pásme Gazy zahynul líder ozbrojeného krídla Hamasu Muhammad Dajf. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Pri izraelských útokoch v sobotu (13. 7.) zahynulo viac ako 90 ľudí v tábore neďaleko mesta Chán Junís. Izraelská armáda uviedla, že cieľom útoku bol Dajf a ďalšia popredná postava hnutia Ráfá Saláma, ktorí boli podľa Izraela strojcami útoku zo 7. októbra minulého roka. Armáda v nedeľu(14. 7.) potvrdila úmrtie Salámu, o Dajfovi sa však vtedy vo vyhlásení nezmienila.

„Je čoraz viac náznakov o úspešnej likvidácii Dajfa,“ povedal na tlačovej konferencii hovorca izraelskej armády Daniel Hagari.

Predstaviteľ militantného hnutia Hamas bez predloženia dôkazov vyhlásil, že Dajf je v poriadku a dohliada na ozbrojené operácie Hamasu.

Hagari však povedal, že obaja lídri Hamasu v čase útoku sedeli vedľa seba, a obvinil Hamas zo zatajovania toho, čo sa Dajfovi stalo.

Vojna v Pásme Gazy vypukla po októbrovom útoku Hamasu na juh Izraela, pri ktorom zahynulo 1 200 ľudí. Izraelská odvetná ofenzíva si doposiaľ vyžiadala 38 600 obetí na životoch.

Izrael prisľúbil zničenie militantného hnutia a v utorok (16. 7.) jeho armáda informovala, že zneškodnila polovicu vedenia ozbrojeného krídla Hamasu a od začiatku vojny zlikvidovala alebo zajala približne 14-tisíc bojovníkov – teda polovicu bojovej sily hnutia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet