Na hlavný obsah

Je najväčšia, aká sa kedy našla. Kostru stegosaura vydražili za rekordnú sumu

Pre pár rokmi ju našli na súkromnom pozemku paleontológa.

Je najväčšia, aká sa kedy našla. Kostru stegosaura vydražili za rekordnú sumu
Kostra stegosaura, ktorú vydražili za rekordnú sumu. Foto: TASR/AP

Za rekordných 44,6 milióna dolárov vydražili v stredu (17. 7.) na aukcii v New Yorku najväčšiu kostru stegosaura, aká sa kedy našla, uviedla spoločnosť Sotheby’s. Informuje o tom tlačová agentúra AFP.

Podľa odhadov aukčného domu má kostra, prezývaná Apex, 150 miliónov rokov a patrí medzi „najkompletnejšie, aké sa kedy našli“. Meria 3,3 metra na výšku a osem metrov na dĺžku, pričom obsahuje 254 fosílnych kostných prvkov z celkového počtu 319.

Predchádzajúci aukčný rekord – 31,8 milióna dolárov – za dinosauriu kostru stanovili v roku 2020, keď sa predala kostra tyranosaura s prezývkou Stan. Spoločnosť Sotheby’s očakávala, že Apex sa predá za štyri až šesť miliónov dolárov.

Apex objavili v máji 2022 v okrese Moffat v americkom štáte Colorado na súkromnom pozemku paleontológa Jasona Coopera, neďaleko mesta s príznačným názvom Dinosaur.

Aukčný dom uvádza, že s Cooperom spolupracoval na „zdokumentovaní celého procesu – od objavu a vykopávok až po reštaurovanie, prípravu a montáž“, aby tak zaručil „najvyššie štandardy a transparentnosť“.

Kostry stegosaurov sú vystavené po celom svete, ale podľa Sotheby’s je Apex o 30 percent väčší ako Sophie, doteraz najkompletnejší verejne vystavený stegosaurus, ktorý sa nachádza v Prírodovednom múzeu v Londýne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet