Na hlavný obsah

Jeden z našich najohrozenejších živočíchov je korytnačka močiarna. Jej populácia sa odhaduje na niekoľko sto jedincov

Na Podunajsku ochranári vymysleli spôsob, ako jej znášky chrániť.

Jeden z našich najohrozenejších živočíchov je nenápadná korytnačka močiarna. Jej populácia sa odhaduje na niekoľko sto jedincov. Hrozí jej vyhynutie. Rozmnožuje sa na troch lokalitách. Na Podunajsku ochranári vymysleli spôsob, ako jej znášky chrániť.

Korytnačka močiarna dorastá do veľkosti asi 30 cm. Žije vo vode, ale desať až dvadsať vajíčok znáša na súši. Tam sa stávajú pochúťkou pre líšky.

„Ako sme si uvedomili, že líšky tu vyberajú znášky korytnačiek, tak sme začali tohto nášho loveckého psíka využívať na to, aby nám nám pomohol označovať čerstvo nakladené vajíčka korytnačky močiarnej. Hneď ako to označil, tak sme na to položili mriežku,“ hovorí kynologička Petra.

Ohrozenej korytnačke močiarnej sa v Správach venovala redaktorka Natália Krížová:

Nechránené hniezdo korytnačky líšky okamžite vyhrabú, mriežku sa však zatiaľ nenaučili prekonať. „V čase najintenzívnejšieho kladenia vajíčok korytnačkami sme tu aj cez noc. Vždycky tu prespíme, aby sme skoro ráno a neskoro večer boli tu pri nich a kontrolovali ich pri kladení,“ pokračuje Petra.

Invázne druhy korytnačiek

Ochranári za tri roky takto ochránili okolo sto hniezd. Mláďatá, ktoré sa zo znášok vyliahli dospejú za desať rokov. Potom sa začnú rozmnožovať.

„Korytnačka močiarna je druh zákonom chránený. Jeho spoločenská hodnota je vyše 1 800 eur. Nie je legálne takýto druh chytať, brať, alebo s ním manipulovať,“ upozorňuje predseda Ochranárskeho združenia BROZ Tomáš Kušík.

Korytnačku okrem predátorov ohrozuje najmä vysušovanie a strata mokradí. „V prípade južných regiónov Slovenska je väčšina krajiny rozoraná. Korytnačka, pokiaľ nemá inú plochu a nakladie tie vajíčka do poľa, tak jej mláďatká vyliezajú až na jar, tie znášky sú poorané a populácia sa nedokáže rozmnožiť,“ vysvetľuje Kušík.

V mestách vo vodných plochách zväčša plávajú invázne korytnačky vypustené chovateľmi. Sú väčšie, agresívnejšie a ohrozujú našu korytnačku močiarnu a aj iné druhy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny