Na hlavný obsah

Reakcie na odstúpenie Bidena z volieb: Demokrati hovoria o skutočnom vlastencovi, republikáni žiadajú prezidentovu rezignáciu

Vnučka Joea Bidena je hrdá na svojho starého otca.

Reakcie na odstúpenie Bidena z volieb: Demokrati hovoria o skutočnom vlastencovi, republikáni žiadajú prezidentovu rezignáciu
Na snímke Joe Biden. Foto: TASR/AP

Líder demokratickej väčšiny v americkom Senáte Chuck Schumer označil prezidenta USA Joea Bidena za naozajstného vlastenca. Uviedol to v reakcii na Bidenovo oznámenie, že sa nebude uchádzať o znovuzvolenie za prezidenta USA.

„Joe Biden je nielen skvelým prezidentom a skvelým legislatívnym lídrom, ale je to skutočne úžasná ľudská bytosť. Jeho rozhodnutie, samozrejme, nebolo ľahké, ale opäť dal svoju krajinu, svoju stranu a našu budúcnosť na prvé miesto. Joe, dnešok ukazuje, že si skutočný vlastenec a veľký Američan,“ napísal Schumer v príspevku na sieti X citovanom agentúrou AFP.

Prvá dáma USA Jill Bidenová v reakcii na status svojho manžela klikla na sieti X na ikonku srdiečka. Ich vnučka Naomi napísala, že dnes môže byť len hrdá na svojho starého otca, ktorý „slúžil našej krajine celou svojou dušou a s bezkonkurenčnou cťou“.

Johnson chce Bidenovu rezignáciu

Joe Biden musí „okamžite“ rezignovať na post prezidenta USA, uviedol v nedeľu predseda Snemovne reprezentantov USA, republikán Mike Johnson v reakcii na Bidenovo stiahnutie kandidatúry v tohtoročných prezidentských voľbách. TASR informuje podľa agentúry AFP.

„Ak Joe Biden nie je spôsobilý kandidovať na prezidenta, nie je spôsobilý ani vykonávať funkciu prezidenta. Musí na funkciu rezignovať okamžite. Piaty november nemôže prísť dostatočne skoro,“ uviedol Johnson vo vyhlásení.

Biden predtým v nedeľu oznámil, že stiahne svoju kandidatúru na post prezidenta USA a nebude sa uchádzať o znovuzvolenie.

V príspevku na sieti X uviedol, že zostane vo funkcii prezidenta USA a najvyššieho veliteľa ozbrojených síl USA do januára 2025, keď sa mu skončí funkčné obdobie. V statuse tiež avizoval, že tento týždeň sa prihovorí národu.

Trump a Vance sa v názoroch zhodujú

Donald Trump vo svojom príspevku na sieti Truth Social tvrdí, že Joe Biden „nebol vhodný na kandidatúru na prezidenta a určite nie je vhodný na službu (krajine) – a nikdy ani nebol“. Informovala o tom v nedeľu televízia BFM.

„Všetci okolo neho vrátane jeho lekára a médií vedeli, že nie je spôsobilý byť prezidentom, a nebol,“ uviedol Trump vo svojom statuse.

Trumpov status časovo koliduje s vyjadrením predsedu Snemovne reprezentantov USA, republikána Mikea Johnsona, podľa ktorého Joe Biden musí „okamžite“ rezignovať na post prezidenta USA.

„Ak Joe Biden nie je spôsobilý kandidovať na prezidenta, nie je spôsobilý ani vykonávať funkciu prezidenta. Musí na funkciu rezignovať okamžite. Piaty november nemôže prísť dostatočne skoro,“ uviedol Johnson vo vyhlásení.

V podobnom duchu sa ešte pred zverejnením Bidenovho rozhodnutia, že sa nebude uchádzať o znovuzvolenie, vyjadril aj Trumpov kandidát na viceprezidenta USA James David Vance.

„Ak Joe Biden ukončí svoju predvolebnú kampaň, ako môže odôvodniť svoje zotrvanie vo funkcii prezidenta?“ pýtal sa Vance.

Podľa neho by bolo Bidenovo rozhodnutie znova nekandidovať „jasným priznaním, že prezident Trump mal celý čas pravdu v tom, že Joe Biden nie je dostatočne psychicky spôsobilý na výkon funkcie najvyššieho veliteľa“ ozbrojených síl USA. „Neexistuje stredná cesta,“ dodal Vance v statuse zverejnenom ešte pred Bidenovým oznámením.

Reaguje celý svet

Britský premiér Keir Starmer uviedol, že rešpektuje rozhodnutie amerického prezidenta Joea Bidena odstúpiť z kampane za svoje znovuzvolenie. Prezident svoje rozhodnutie urobil v presvedčení, že koná v najlepšom záujme amerického ľudu, povedal ministerský predseda podľa agentúry Reuters.

Reakcie na Bidenovo rozhodnutie neuchádzať sa o znovuzvolenie reagovali medzičasom aj prví politici zo zahraničia.

Nórsky premiér Jonas Gahr Störe pre nórsky telerozhlas NRK uviedol, že rešpektuje rozhodnutie Joea Bidena nekandidovať. Biden je podľa neho jedným z najvýznamnejších amerických politikov niekoľkých desaťročí a prezidentom, ktorý sa zasadil za niekoľko dôležitých reforiem.

Poľský premiér Donald Tusk v príspevku na sieti X o Bidenovi napísal, že mnohokrát prijímal ťažké rozhodnutia, „vďaka ktorým sa Poľsko, Amerika a svet stali bezpečnejšími, a demokracia a sloboda silnejšie“.

Tusk vyjadril presvedčenie, že rovnakými zásadami sa Biden riadil aj pri oznamovaní svojho najnovšieho rozhodnutia. Podotkol tiež, že rozhodnutie o odstúpení z kampane bolo pre Bidena azda tým najťažším v jeho živote.

Podľa českého premiéra Petra Fialu v prípade Bidena ide „nepochybne o rozhodnutie štátnika, ktorý slúžil svojej krajine celé desaťročia“. Dodal, že „je to zodpovedný a osobne ťažký krok, ale o to cennejší“.

Izraelský prezident Jicchak Herzog sa v nedeľu Bidenovi poďakoval za priateľstvo a podporu „izraelskému ľudu“, ktorú prejavoval počas svojej desaťročia trvajúcej kariéry.

Pôsobenie Joea Bidena na poste prezidenta USA ocenil v nedeľu neskoro večer aj nemecký kancelár Olaf Scholz. Ako uviedol vo vyhlásení, vďaka úradujúcemu prezidentovi USA je translatlantická spolupráca na blízkej úrovni, Severoatlantická alianca (NATO) je silná a Spojené štáty sú „pre nás dobrým a spoľahlivým partnerom“. Zároveň dodal, že rozhodnutie Bidena nekandidovať „si zaslúži uznanie“.

Obama Bidenov krok chváli

Exprezident USA Barack Obama rozhodnutie amerického prezidenta pochválil. Podľa agentúry AFP Obama deklaroval, že to svedčí o Bidenovej „láske k vlasti“. Súčasne však upozornil, že USA sa v dôsledku jeho rozhodnutia ocitli v „neprebádaných vodách“.

Biden mal „plné právo“ uchádzať sa o znovuzvolenie, ozrejmil bývalý prezident vo vyhlásení, v ktorom ocenil výsledky vládnutia 81-ročného Bidena a nazval ho „patriotom najvyššieho rangu“.

„V nasledujúcich dňoch sa budeme pohybovať v neznámych vodách. Mám však mimoriadnu dôveru, že lídri našej strany budú schopní vytvoriť proces, z ktorého vzíde vynikajúci kandidát,“ pokračoval Obama.

Aj vplyvná členka Demokratickej strany a bývalá predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová vzdala hold Bidenovi a výsledkom, ktoré dosiahla jeho administratíva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet