Na hlavný obsah

Joe Biden odstupuje z boja o post budúceho prezidenta USA. Ako svoju nástupkyňu podporuje Kamalu Harrisovú

Harrisová chce zdolať vo voľbách D. Trumpa a stať sa prezidentkou.

Joe Biden odstupuje z boja o post budúceho prezidenta USA. Ako svoju nástupkyňu podporuje Kamalu Harrisovú
Na snímke Joe Biden. Foto: TASR/AP

Prezident USA Joe Biden odstúpil z boja o post nasledujúceho prezidenta USA. Informoval o tom na sieti X. Ide o mimoriadne rozhodnutie, ktoré vrhá nomináciu demokratov do neistoty len niekoľko mesiacov pred novembrovými voľbami.

Biden oznámil, že stiahne svoju kandidatúru na post prezidenta USA a nebude sa uchádzať o znovuzvolenie. Oznámil tiež, že podporuje Kamalu Harrisovú ako svoju nástupkyňu.

„Bola to pre mňa najväčšia česť v mojom živote slúžiť ako váš prezident. A hoci som mal v úmysle usilovať sa o znovuzvolenie, som presvedčený, že je v najlepšom záujme mojej strany a krajiny, aby som odstúpil a sústredil sa výlučne na plnenie svojich povinností prezidenta po zvyšok svojho funkčného obdobia,“ uviedol v písomnom vyhlásení Joe Biden.

Harrisová chce zdolať Trumpa

Prezidentské voľby v USA sa budú konať 5. novembra. Demokratická strana musí do nich teraz postaviť nového kandidáta. Najviac sa v tejto súvislosti spomína meno viceprezidentky Kamaly Harrisovej.

„Dnes chcem ponúknuť svoju plnú podporu pre Kamalu ako nominantku našej strany tento rok,“ uviedol Biden na platforme X. Tá podľa agentúr uviedla, že sa bude usilovať o prezidentskú nomináciu Demokratickej strany pre novembrové voľby. Urobí všetko, čo bude v jej silách, aby porazila kandidáta republikánov Donalda Trumpa. Prezidentovi Bidenovi poďakovala za podporu a jeho rozhodnutie označila za vlastenecké.

„Som poctená prezidentovou podporou a plánujem si túto nomináciu zaslúžiť a získať ju,“ uviedla Harrisová v písomnom vyhlásení. Sľúbila tiež, že urobí všetko, čo bude v jej silách, aby zjednotila Demokratickú stranu a Spojené štáty a porazila Trumpa a jeho „extrémny program“.

„Spoločne budeme bojovať. A spoločne zvíťazíme, „uviedla.

Deväťdesiatpäťročná Harrisová by sa stala prvou čiernoškou v histórii krajiny, ktorá by stanula na čele kandidátky veľkej strany na prezidentku USA, uviedla agentúra Reuters. Podľa nej nie je jasné, či teraz Harrisovú vyzvú na súboj o demokratickú nomináciu iní vysokopostavení členovia strany.

Podľa denníka The New York Times (NYT) má ale Harrisová oproti ostatným demokratom veľkú výhodu v tom, že pravdepodobne ľahko zdedí príspevky na kampaň, ktoré sa jej a Bidenovi doteraz podarilo vybrať. Pre ostatných demokratických kandidátov by bolo oveľa ťažšie presvedčiť jednotlivých donorov, aby im príspevky prenechali.

Predseda Demokratickej strany Jaime Harrison uviedol, že strana vykoná „transparentný a riadny proces“ výberu svojho kandidáta pre prezidentské voľby. „Američania sa od Demokratickej strany v krátkom čase dozvedia, aké budú ďalšie kroky a ako bude nominačný proces pokračovať,“ dodal Harrison.

Biden s prehľadom zvíťazil v demokratických primárkach, v ktorých nemal žiadneho výrazného vyzyvateľa. Strana ho mala oficiálne nominovať do boja o Biely dom na zjazde strany, ktorý sa koná od 19. do 22. augusta. Demokrati však už dlhší čas plánovali hlasovanie delegátov usporiadať skôr.

Bidenovi zlomila krk nevydarená debata

Biden v príspevku na sieti X uviedol, že zostane vo funkcii prezidenta USA a najvyššieho veliteľa ozbrojených síl USA do januára 2025, keď sa mu skončí funkčné obdobie. V statuse tiež avizoval, že tento týždeň sa prihovorí národu.

Biden ukončuje svoju predvolebnú kampaň po tom, ako časť jeho kolegov z Demokratickej strany stratila vieru v jeho schopnosť poraziť v prezidentských voľbách republikána Donalda Trumpa, konštatovala agentúra Reuters.

Veľmi silným podnetom pre pochybnosti o Bidenovi bola jeho televízna debata s Trumpom koncom júna, ale aj nedávne vystúpenie v rámci summitu aliancie NATO vo Washingtone, kde ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na pódium uviedol ako „prezidenta Putina“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet