Na hlavný obsah

Joe Biden sa bude naďalej uchádzať o post prezidenta. Je podľa neho načase ukončiť vnútrostranícku drámu

Pochybnosti o jeho kandidatúre vyvolala televízna debata.

Joe Biden sa bude naďalej uchádzať o post prezidenta. Je podľa neho načase ukončiť vnútrostranícku drámu
Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden v pondelok (8. 7.) v liste adresovanom demokratickým zákonodarcom uviedol, že sa bude naďalej uchádzať o znovuzvolenie a neukončí svoju kampaň. Je podľa neho načase ukončiť vnútrostranícke diskusie a zomknúť sa. O liste informujú agentúry AP a Reuters.

Veľké pochybnosti o tom, či má 81-ročný politik pokračovať v súboji s Donaldom Trumpom, vyvolala júnová televízna debata, v ktorej sa súčasný šéf Bieleho domu opakovane zakoktával a nedokázal dokončiť myšlienky.

„Chcem, aby ste vedeli, že napriek všetkým špekuláciám v tlači aj inde som pevne odhodlaný pokračovať v tomto súboji, viesť ho až do konca a poraziť Donalda Trumpa,“ napísal Biden. Zdôraznil, že to nie sú novinári alebo darcovia, ktorí vyberajú kandidátov na prezidenta, ale len voliči.

Poznamenal tiež, že by nekandidoval, ak by nebol pevne presvedčený o tom, že je tým najlepším človekom, ktorý môže Trumpa poraziť. 78-ročný exprezident má zatiaľ v prieskumoch verejnej mienky náskok. Ten dokázal navýšiť práve po televíznej debate, ktorá v radoch demokratov podľa pozorovateľov vyvolala paniku.

Začali sa preto objavovať výzvy, aby Biden kandidatúru vzdal a prenechal namiesto niekomu inému. Prezident, ktorého tím sa viac ako týždeň snaží všetkých uistiť, že kampaň zvládne, v dvojstranovom liste poznamenal, že sa o otázke, ako postupovať ďalej, už dostatočne dlho diskutovalo. „A je na čase, aby sa to skončilo,“ myslí si.

„Do demokratického zjazdu zostáva 42 dní a do volieb 119 dní,“ pripomenul Biden. „Akékoľvek oslabenie odhodlania alebo nejasností ohľadom úlohy, ktorá je pred nami, Trumpovi len pomáhajú a nám škodia. Je čas sa spojiť, postupovať ako jednotná strana a poraziť Donalda Trumpa,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet