Na hlavný obsah

Joe Biden sa chce naplno venovať prezidentskému úradu. Vysvetlil, čo ho viedlo k odstúpeniu z kampane

Priblížil, aké sú jeho priority v najbližších mesiacoch.

Joe Biden sa chce naplno venovať prezidentskému úradu. Vysvetlil, čo ho viedlo k odstúpeniu z kampane
Na snímke americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden sa po zvyšok mandátu chce plne venovať prezidentskému úradu. Uviedol to v prejave, v ktorom tiež vysvetlil dôvody, ktoré ho viedli k odstúpeniu z boja o Biely dom.

Za svoje priority v najbližších mesiacoch Biden označil okrem iného hospodársky rast, obranu slobôd, posilnenie NATO a budovanie medzinárodnej koalície, ktorá zabráni Rusku zabrať Ukrajinu.

Osemdesiatdvaročný Biden vzdal boj o znovuzvolenie v nedeľu (21. 7.) po rastúcom tlaku strany a verejnosti v súvislosti s jeho vysokým vekom a jeho čoraz častejším príznakom. Súčasne podporil viceprezidentku Kamalu Harrisovú ako kandidátku svojej Demokratickej strany v novembrových prezidentských voľbách.

„Nasledujúcich šesť mesiacov sa budem sústrediť na to, aby som robil svoju prácu prezidenta,“ povedal Biden. „Budem pokračovať v znižovaní nákladov pre ťažko pracujúce rodiny a v raste našej ekonomiky. Budem naďalej obhajovať naše osobné slobody a občianske práva,“ dodal s tým, že zamerať sa plánuje tiež na boj proti extrémizmu a politicky motivovanému násiliu.

Ukončenie vojny v Pásme Gazy

Na medzinárodnej scéne bude medzi Bidenove priority počas zvyšku volebného obdobia patriť snaha o ukončenie vojny v Pásme Gazy, upevnenie NATO a zastavenie ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajine.

„Budeme pokračovať v budovaní koalície hrdých národov, aby sme zabránili Putinovi ovládnuť Ukrajinu,“ povedal Biden. „Udržíme NATO silnejšie, mocnejšie a jednotnejšie ako kedykoľvek predtým v našej histórii,“ dodal.

Bude sa usilovať o nastolenie mieru a bezpečnosti na Blízkom východe. Tiež o oslobodenie všetkých rukojemníkov, ktorých z Izraela odvliekli do Pásma Gazy členovia teroristického hnutia Hamas a jeho spojencov pri útoku na juh Izraela 7. októbra.

Vo svojom prejave v Oválnej pracovni Bieleho domu Biden tiež povedal, že obrana demokracie je dôležitejšia ako akákoľvek funkcia. Chce zjednotiť krajinu tým, že uvoľní miesto novej generácii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet