Na hlavný obsah

Joe Biden vyzval k rýchlemu a dôkladnému vyšetreniu streľby na Donalda Trumpa

Ochranke nariadil preveriť bezpečnostné opatrenia.

Joe Biden vyzval k rýchlemu a dôkladnému vyšetreniu streľby na Donalda Trumpa
Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden po útoku na svojho republikánskeho rivala Donalda Trumpa nariadil zložke zodpovednej za ochranu prezidentov a exprezidentov USA, aby opäť preverila bezpečnostné opatrenia pre nadchádzajúci predvolebný zjazd Republikánskej strany.

Povedal to v krátkom prejave v Bielom dome, v ktorom uviedol, že najdôležitejšia je teraz pre USA jednota. Vyzval úrady na rýchle a dôkladné vyšetrenie streľby, verejnosť potom vyzval, aby nerobila unáhlené závery.

Biden prehovoril deň po tom, ako útočník na predvolebnom mítingu na západe štátu Pensylvánia strieľal na exprezidenta, ktorý vyviazol s ľahkým zranením.

Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) strelca identifikoval ako 20-ročného miestneho muža, jeho motív ihneď neoznámil. Strelca po niekoľkých výstreloch zabili členovia Trumpovej ochranky, jeho útok však zabil jedného z divákov.

„Pokus o atentát ide proti všetkému, čo naša krajina znamená,“ vyhlásil prezident. Nič teraz podľa neho nie je dôležitejšie, ako jednota. Biden vystúpil po tom, ako ho o vývoji informovalo viacero vysokopostavených činiteľov vrátane Kimberly Cheatleovej, čo je riaditeľka prezidentskej ochranky označovanej ako tajná služba.

„Zatiaľ nemáme žiadne informácie o motíve strelca. Vyzývam všetkých, prosím, nerobte závery o jeho motívoch alebo väzbách,“ povedal Biden.

Ochrana pre Trumpa

Útok prišiel len dva dni pred začiatkom nominačného zjazdu, kde Republikánska strana oficiálne vyberie Trumpa ako svojho kandidáta do novembrových volieb.

Biden povedal, že tajná služba dostala za úlohu preveriť bezpečnostné opatrenia pre túto akciu a tiež má dlhodobo pokyn, aby Trumpovi poskytovala „všetky prostriedky, možnosti a ochranné opatrenia potrebné na zabezpečenie jeho bezpečnosti“.

Na záver krátkeho prejavu Biden avizoval, že v nedeľu večer sa k situácii znovu vyjadrí z Oválnej pracovne. Jeho kampaň predtým uviedla, že pozastaví vysielanie predvolebných televíznych spotov a prezident tiež odložil návštevu Texasu plánovanú na pondelok (15. 7.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet