Na hlavný obsah

Josep Borrell: Augustové stretnutie ministrov zahraničných vecí EÚ bude v Bruseli, nie v Budapešti

Ide o reakciu na postoj Maďarska k vojne na Ukrajine.

Josep Borrell: Augustové stretnutie ministrov zahraničných vecí EÚ bude v Bruseli, nie v Budapešti
Šéf európskej diplomacie Josep Borrell. Foto: TASR/AP

Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell oznámil, že augustové zasadnutie ministrov zahraničných vecí EÚ sa bude konať v Bruseli, a nie v Budapešti. Reagoval tak na postoj Maďarska k vojne na Ukrajine. Neformálne zasadnutie ministrov EÚ, známe ako Gymnich, sa malo konať koncom augusta v maďarskom hlavnom meste.

Podľa Borrella počas pondelkového (22. 7.) niekoľkohodinového zasadnutia 25 krajín kritizovalo správanie Maďarska a premiéra Viktora Orbána, ktorý v uplynulých dňoch navštívil Rusko a Čínu.

Ako symbolický signál, že nesúhlasí so správaním Budapešti, sa Borrell následne rozhodol zvolať stretnutie ministrov zahraničných vecí v Bruseli v rovnaký deň ako maďarské stretnutie.

„Pozícia EÚ sa nemení, jediný mierový plán, ktorý EÚ podporuje, je plán ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Rusko je agresor, Ukrajina je obeť,“ povedal Borrell na tlačovej konferencii po pondelkovom zasadnutí ministrov zahraničných vecí EÚ.

Kritizoval tiež vyhlásenie šéfa maďarskej diplomacie v Bezpečnostnej rade OSN, kde označil EÚ za úniu, ktorá podporuje vojnu. „Politika EÚ nie je provojnová, to odmietame. Podporujeme len Ukrajinu, aby sa mohla brániť,“ dodal.

Borrell povedal, že jediný, kto chce vojnu, je ruský prezident Vladimir Putin. „My chceme mier a nikto nechce mier viac ako samotní Ukrajinci,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet