Na hlavný obsah

Júlové noci na Slovensku boli tropické. Minimálne denné teploty vzduchu prekonávali rekordy

Tropická noc sa vyskytla aj na vyššie položených miestach.

Júlové noci na Slovensku boli tropické. Minimálne denné teploty vzduchu prekonávali rekordy
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Miroslav Košírer

Noci v júli boli tropické. Meteorológovia namerali viaceré celoslovenské rekordy minimálnej dennej teploty vzduchu. Slovenský hydrometeorologického ústav (SHMÚ) o tom informoval na webe.

„V tohtoročnom júli do 17. júla sme na Slovensku zaznamenali tropické noci (minimálna teplota vzduchu neklesla pod 20 stupňov Celzia) každý deň s výnimkou obdobia od 2. do 6. júla 2024. Od 10. júla 2024 sa začali vyskytovať celoslovenské rekordy minimálnej dennej teploty vzduchu,“ spresnili.

Celoslovenské rekordy padli pre 10. júl (na letisku v Kuchyni neklesla teplota vzduchu pod 25,8 stupňa Celzia), 11. júl (v Želiezovciach teplota neklesla pod 23,5 stupňa Celzia), 13. júl (v Orechovej neklesla teplota pod 23,6 stupňa Celzia) a 15. júl (na letisku v Bratislave neklesla teplota pod 23,7 stupňa Celzia).

Meteorológovia celkovo zaznamenali tropickú noc od 1. do 17. júla na 54 meteorologických staniciach. „Tropická noc v aktuálnom júli sa vyskytla aj na vyššie položených meteorologických staniciach, napríklad Lom nad Rimavicou (1018 metrov nad morom) a Jakubovany (407 metrov nad morom). Vo vyššie položených lokalitách sa tropické noci nevyskytovali do konca 90. rokoch 20. storočia,“ dodali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko