Na hlavný obsah

K Orbánovej a Babišovej frakcii v europarlamente sa pripojí aj strana talianskeho vicepremiéra Salviniho

Hovorí sa aj o pripojení iných strán.

K Orbánovej a Babišovej frakcii v europarlamente sa pripojí aj strana talianskeho vicepremiéra Salviniho
Zľava Viktor Orbán a Andrej Babiš. Foto: TASR/AP, Jaroslav Novák, koláž RTVS

K pripravovanej frakcii v Európskom parlamente, ktorej vznik v nedeľu (30. 6.) ohlásili maďarský premiér Viktor Orbán či český expremiér Andrej Babiš, sa pripojí aj talianska Liga. Tú vedie tamojší vicepremiér Matteo Salvini. Napísal to v pondelok (1. 7.) s odvolaním sa na svoje zdroje talianska tlač.

Špekuluje sa aj o zapojení poľskej strany Právo a spravodlivosť (PiS) či francúzskeho Národného združenia (RN). Nemecká Alternatíva pre Nemecko (AfD) sa k novej frakcii zatiaľ nepripojí.

Vznikajúci klub teraz nespĺňa podmienku, podľa ktorej musí združovať europoslancov zo siedmich krajín EÚ. Aby frakciu oficiálne uznali do prvého plenárneho zasadnutia EP, ktoré sa koná od 16. júla v Štrasburgu, musí byť založená do 15. júla.

Vznik novej frakcie Patrioti pre Európu (Patriots for Europe) oznámili na spoločnom stretnutí v nedeľu vo Viedni Orbán, Babiš a šéf Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Herbert Kickl. Tri zakladajúce formácie – FPÖ, Fidesz a české hnutie ANO – dosahujú minimálny počet europoslancov pre vytvorenie frakcie.

Potrebujú však zástupcu z aspoň štyroch ďalších krajín, aby frakcia získala registráciu zo strany Európskeho parlamentu.

Salvini vznik frakcie privítal

Oznámenie o vzniku novej frakcie privítal taliansky vicepremiér Salvini, ktorého Liga patrí medzi hlavné sily euroskeptickej frakcie Identita a demokracia (ID).

„Chceme čo najviac rozšíriť hranice silného, vlasteneckého a jednotného klubu, ktorý bude proti zákulisným dohodám,“ uviedol v nedeľu na sieti X Salvini. Podľa nemenovaných zdrojov talianskej tlače sa Liga chystá do novej frakcie pridať. „Salviniho Liga sa stane súčasťou novej rodiny vlastencov,“ píše napríklad denník La Stampa.

V únijnej politike Salvini svoje kroky doteraz úzko koordinoval s dlhoročnou líderkou francúzskej krajne pravicovej strany Národné združenie Marine Le Penovou.

„Podľa niektorých zdrojov Marine Le Penová dala (novej skupine) svoje požehnanie,“ uvádza zvyčajne dobre informovaný bruselský server La Matinale Européenne. V súčasnosti sú pre francúzsku političku prioritou domáce parlamentné voľby, v ktorých sa jej strana pokúsi získať väčšinu. Francúzska strana RN má v Európskom parlamente 30 kresiel, Liga osem.

La Repubblica: Starosti pre Meloniovú

Vznik novej frakcie prideľuje podľa denníka La Repubblica starosti talianskej premiérke Giorgie Meloniovej. Tá vedie konkurenčnú stranu Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR).

O členstve v novom klube okolo Orbána a Babiša totiž uvažuje aj poľská strana Právo a spravodlivosť (PiS), ako povedal serveru Politico bývalý poľský premiér Mateusz Morawiecki.

Odchod 20 europoslancov zvolených za PiS by pre ECR, ktorá je v súčasnosti treťou najväčšou frakciou, bol tvrdou ranou. Vo frakcii ECR podľa informácií z webu Európskeho parlamentu zasadá 83 europoslancov vrátane členov českej Občianskej demokratickej strany (ODS).

Do novovznikajúcej frakcie sa zatiaľ nepripojí nemecká AfD. Hovorca spolupredsedníčky AFD Alice Weidelovej Daniel Tapp agentúre DPA povedal, že to nie je na programe dňa.

„Hoci sa Alternatíva pre Nemecko v tomto momente nemôže pripojiť k spoločnej frakcii s Fideszom, otvárajú sa pre stranu nové možnosti spolupráce s inými stranami,“ uviedol Tapp. Pri AfD je ale možné nájsť obsahové styčné body s novovznikajúcim klubom Patrioti pre Európu, píše agentúra DPA.

„AfD by sa k tomuto zoskupeniu perfektne hodila,“ zaznelo podľa DPA zo spolkového predsedníctva strany AfD, ktorá v eurovoľbách získala 15 poslaneckých kresiel.

Interný deadline

Pokiaľ ide o ďalší harmonogram, oficiálne síce musia byť frakcie založené do 15. júla, už tento štvrtok 4. júla si ale hlavné politické skupiny podľa zdrojov ČTK neformálne určili ako takzvané „interné deadline“.

Chcú mať totiž dostatok času na zákulisné dojednávanie dohôd o rozdelení postov vo vedení Európskeho parlamentu. Ak niektorá zo skupín dovtedy nebude fungovať, na týchto rokovaniach sa teda nebude podieľať.

Dátum 15. júl potom bol stanovený z praktického hľadiska, aby bolo do začatia plenárneho zasadnutia známe, koľko je frakcií a koľko majú členov, a stihli sa tak napríklad vykonať výpočty početného zastúpenia frakcií vo výboroch alebo koľko rečníckeho času a koľko finančných prostriedkov jednotlivým frakciám patrí.

Veľa europoslancov stále nezaradených

Podľa posledných údajov EP má najsilnejšia ľudová frakcia (EPP) 188 mandátov, frakcia socialistov a demokratov (S & D) 136 mandátov, frakcia Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR) 83 mandátov, liberálna frakcia Renew Europe 75 mandátov, skupina Identita a demokracia (ID) 58 mandátov, Frakcia zelených/Európska slobodná aliancia 54 mandátov a Ľavica v Európskom parlamente (GUE/NGL) 39 mandátov.

Stále veľký počet, 42 europoslancov, zostáva v kolónke Ostatní. U nich nie je ešte jasné, do ktorej z frakcií sa pričlení. Nezaradených už z minulého volebného obdobia je 45 europoslancov. Počty jednotlivých frakcií sa tak ešte môžu výrazne zmeniť.

Aj v súvislosti s českými europoslancami z ODS vo frakcii ECR sa objavili špekulácie, či neuvažujú o prestupe do EPP. Premiér Petr Fiala k tomu minulý týždeň uviedol, že v strane teraz skôr „prebieha debata o tom, aká by mala byť budúca podoba ECR“.

Naopak europoslanci Danuše Nerudová a Jan Farský zo STAN dali prednosť ľudovej frakcii pred Renew Europe, okrem iného kvôli tomu, že tam bolo české hnutie ANO.

Po odchode ANO sa situácia zmenila a podľa informácií ČTK ešte medzi europoslancami prebiehajú debaty, či frakciu nezmeniť. Aj naďalej zostáva nejasné, do akej frakcie pôjdu dvaja českí europoslanci z Prísahy a Motoristov a jeden z koalície Stačilo!

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet