Na hlavný obsah

K Titanicu štartuje nová expedícia. Po minuloročnej tragédii bude v mnohých ohľadoch iná

Nová posádka vedcov sa ponárať nebude.

K Titanicu štartuje nová expedícia. Po minuloročnej tragédii bude v mnohých ohľadoch iná
Na snímke plavidlo, ktoré má byť súčasťou expedície. Foto: TASR/AP

Odštartovali novú expedíciu k vraku Titanicu. Prichádza v čase, keď má komunita podmorských prieskumníkov stále v pamäti smrtiacu výpravu ponorky Titan. Aj tá sa vydala na cestu k známemu vraku, po implózii v nej však zahynula celá päťčlenná posádka.

„Našli sme päť rôzne veľkých úlomkov, vďaka ktorým môžeme potvrdiť, že ide o pozostatky ponorky Titan. Najprv sme objavili jej nos a následne veľké pole trosiek vrátane časti trupu. To bol prvý náznak toho, že došlo ku katastrofe,“ uviedol ešte v roku 2023 podmorský expert Paul Hankin.

Ako prvá zlyhala komunikácia. Mnohí vedci sa domnievajú, že za fatálny osud ponorky Titan môže jej netradičný dizajn. A tiež nedostatočné skúšky, ktoré by potvrdili, že ponorka je schopná plniť úlohy v morskej hlbočine.

Viac o expedícii k Titanicu priniesla v Správach :24 redaktorka Tamara Michalková:

Nová posádka vedcov sa ponárať k slávnemu Titanicu nebude. Použijú loď vybavenú najmodernejšími prístrojmi, pomocou ktorých jednoducho zmapujú situáciu pod hladinou. Bude im to trvať najmenej mesiac.

„Bude zaujímavé sledovať, ako sa za ten čas miesto vraku zmenilo. Je to jedna z najviac študovaných lodí na svete. A z archeologického hľadiska si myslím, že je veľmi zaujímavé vidieť, ako pokračuje proces degradácie lode v takej hĺbke za taký dlhý čas,“ priblížila riaditeľka spoločnosti Ocean Discovery League Katy Croff Bellová.

„Chcem sa zamerať na rôzne predmety lode zabudnuté v piesku na dne oceánu,“ povedal riaditeľ tímu fotografov Evan Kovacs.

„Pre mňa sú artefakty, ktoré môžu navždy zmiznúť, naozaj zaujímavé. Rád by som ich vystavil v múzeu, aby aj moje deti mohli vidieť viac než len fotografie,“ ozrejmil spoluvedúci expedície Troy Launay.

Americká spoločnosť zorganizovala podobnú prieskumnú expedíciu aj pred 14 rokmi. Na povrch vyniesla už 5-tisíc artefaktov z vraku lode. Vedci dúfajú, že s modernejšími technológiami sa im podarí objaviť neprebádané zákutia Titanicu, ktorý sa potopil v roku 1912 a pochoval vyše 1 500 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet