Na hlavný obsah

Predvolebná kampaň v Británii vrcholí. Výsledky rozhodnú o osude konzervatívcov

Britský premiér Rishi Sunak tesne pred voľbami zmenil rétoriku.

Predvolebná kampaň v Británii vrcholí. Výsledky rozhodnú o osude konzervatívcov
Na snímke britský premiér Rishi Sunak. Foto: TASR/AP

Do parlamentných volieb v Spojenom kráľovstve zostávajú už iba dva dni. Mnohí politológovia ich označujú za historické. Kým labouristi môžu získať takzvanú superväčšinu, konzervatívci môžu prísť až o dve tretiny súčasných poslancov.

Do hry vstúpili aj menšie politické strany, ktoré odčerpávajú najviac hlasov práve vládnej strane premiéra Rishiho Sunaka. Téme volieb sa venuje náš spravodajca Viliam Ovsepian.

Lídri strán využívajú posledné dni na odovzdávanie zapamätateľných odkazov verejnosti. Napríklad premiér Rishi Sunak už nehovorí o svojej strane a programe, ale o labouristoch, informuje Ovsepian.

Britský premiér tvrdí, že víťazstvo labouristov predstavuje nebezpečenstvo. Vyhlasuje, že otvoria hranice, zvýšia dane, znížia vek pre voličov a umožnia voliť aj trestancom.

Labouristi sa sústredili na zmenu a Britom sa snažia naznačiť, že ak nepôjdu voliť, môžu sa zobudiť do piatkového konzervatívneho rána, čo by znamenalo chaos.

Líder liberálnych demokratov Ed Davey je známy kaskadérskymi kúskami – plával a spadol z paddleboardu, strieľal z luku a skočil si tiež bunjeejumping. Odkazuje voličom, aby urobili aspoň raz v živote niečo, čo pred tým nespravili, a teda volili liberálnu demokraciu.

Nigel Farage usporiadal veľké zhromaždenie podobné ako kandidáti na prezidenta v USA. Tam vyhlásil, že iba jeho strana bude v budúcnosti tou jedinou opozíciou pre labouristov.

Pozrite si celý rozhovor pre reláciu Aktuálne :24 s našim spravodajcom v Londýne Viliamom Ovsepianom:

Obyvatelia žiadajú zmeny

Podľa posledných prieskumov by labouristi mohli získať približne 430 mandátov zo 650, čo by bol ich historický úspech od vzniku strany ešte v minulom storočí. Konzervatívci by mali naopak vyše 100 poslancov, čo by bola najväčšia prehra za posledných 118 rokov.

Kampaň počas posledných dní zatienilo víťazstvo anglickej futbalovej reprezentácie nad Slovenskom a ich postup do štvrťfinále. V spoločnosti je cítiť predvolebné napätie, obyvatelia žiadajú zmenu – mať lepšie zdravotníctvo, lepšie verejné služby, nižšiu kriminalitu, nižšie dane, dostupnosť bývania a aby boli ceny prenájmov nižšie ako v súčasnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet