Na hlavný obsah

Katastrofa pre Macrona a koniec jeho éry, médiá hodnotia francúzske predčasné voľby

Prvé kolo vyhrala krajná pravica.

Katastrofa pre Macrona a koniec jeho éry, médiá hodnotia francúzske predčasné voľby
Francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Prvé kolo predčasných parlamentných volieb vo Francúzsku bolo katastrofou pre prezidenta Emmanuela Macrona. Hrozí mu úplná politická izolácia. V reakcii na bezprecedentný úspech krajnej pravice v nedeľňajších voľbách to v pondelok (1. 7.) píšu francúzske médiá.

Podľa časti z nich skončila Macronova éra, hoci sám prezident po voľbách v úrade zostane. Množstvo denníkov vyzýva voličov, aby v druhom kole volieb nedopustili víťazstvo politických extrémov.

„Keď budú historici hodnotiť rozpustenie (parlamentu), použijú jediné slovo: katastrofa. Väčšie si ani nejde predstaviť,“ napísal v komentári denník Le Figaro.

Narážal na Macronovo rozhodnutie rozpustiť parlament a vypísať predčasné voľby, ku ktorému prezident siahol pred tromi týždňami v reakcii na neúspech svojej strany Obnova a triumf krajne pravicového Národného združenia (RN) v eurovoľbách.

Nedeľné (30. 6.) hlasovanie mu však neprinieslo lepší výsledok. RN a jeho spojenci získali 33 percent, ľavicová koalícia 28 percent a Macronov tábor iba 20 percent hlasov. O veľkej väčšine mandátov však rozhodne až druhé kolo.

Chcel si prilepšiť, dočkal sa opaku

Podľa denníka Libération si Macron chcel vo voľbách vylepšiť zložité vládnutie, keď nemal parlamentnú väčšinu. Dočkal sa však opaku a situáciu si ďalej skomplikoval.

„Prezentoval sa ako hrádza proti chaosu a voliči ho urobili zodpovedným za tento chaos. Žiadal ich o jasnú väčšinu, aby mohol vládnuť v pokoji a harmónii, oni mu ale len zosilneli jeho mučivú izoláciu,“ súdi denník.

Denníky Les Echos alebo Dernières Nouvelles d’Alsace píšu o konci Macronovej éry. Prezidentské voľby síce krajinu čakajú až v roku 2027, výsledkom jeho doterajšieho vládnutia a parlamentných volieb ale je, že sa „Francúzsko prebudilo tvárou v tvár bezprecedentným extrémom sprava aj zľava“, napísal denník Journal de la Haute-Marne.

Množstvo denníkov na svojich titulných stranách vyzýva voličov, aby na konci tohto týždňa prišli k druhému kolu volieb a zamedzili nástupu strán z okraja politického spektra k moci.

Le Figaro usudzuje, že možno ešte väčšou hrozbou pre Francúzsko, ako vláda RN na čele s Jordanom Bardellom, by mohol byť úspech krajnej ľavice, ktorú vedie Jean-Luc Mélenchon. Podľa denníka Midi Libre bude nedeľňajšie druhé kolo „výberom medzi zlom a menším zlom“.

„Francúzsko sa ocitlo v zlomovom bode,“ píše denník La Montagne a dodáva, že Francúzi budú v druhom kole volieb čeliť len sami sebe, voľbu pre budúcnosť bez extrémov majú pritom jasnú.

Francúzi prelomili tabu

Poníženie pre prezidenta Emmanuela Macrona a prelomenie dlhoročného tabu spojeného s voľbou krajnej pravice prinieslo podľa európskych médií nedeľňajšie prvé kolo parlamentných volieb vo Francúzsku.

Macron v druhom kole volieb ledva odvráti víťazstvo krajne pravicového Národného združenia (RN) a krajinu zrejme čaká obdobie politickej nestability, zhodujú sa médiá.

Zahraničné denníky a weby hovoria o jasnej prezidentovej porážke po voľbách, v ktorých získalo RN 33 percent hlasov, koalícia ľavicových strán 28 percent a Macronov centristický blok necelých 22 percent hlasov.

„Macron bol ponížený. Druhá najväčšia európska ekonomika čelí nestabilite, „píše bruselský web Politico. Odhaduje však, že pravdepodobným výsledkom druhého kola volieb bude parlament, v ktorom žiadny blok nezíska väčšinu hlasov, čo povedie k zložitému dohadovaniu zákonodarného zboru s prezidentom.

„Vymiznutie studu, ktorý bol vždy spojený s hlasovaním za RN, bol dlhý proces, ale teraz ho s istotou možno vyhlásiť za dokončený,“ povedal. Napísal web britskej stanice BBC v narážke na to, že sa Francúzi postupne prestali ostýchať verejne prihlásiť k voľbe krajnej pravice, ktorá sa stáva najsilnejším subjektom v krajine.

V druhom kole volieb túto nedeľu pôjde hlavne o to, či sa kandidátom ostatných strán podarí zabrániť RN, aby získala 289 mandátov potrebných k väčšinovej vláde, dodáva BBC.

Francúzsko má „na mále“

Francúzsko má „na mále“ stojí v titulke dnešného komentára nemeckého týždenníka Der Spiegel. Démonov, ktorých svojím vyhlásením predčasných parlamentných volieb Macron vypustil, sa už nezbaví. Voľby urobili z RN Marine Le Penovej najsilnejšiu politickú stranu vo Francúzsku, píše Der Spiegel.

Nemecký denník Die Welt vo svojom komentári uviedol, že takzvaný macronizmus skrachoval. Výsledky volieb znamenajú pre prezidenta „riadne prepliesknutie“ a pre Le Penovú veľké víťazstvo. Čo bude nasledovať, by mohlo byť novou kapitolou francúzskej politiky, píše Die Welt.

Výsledky prvého kola volieb znamenajú pre Francúzsko prelomenie tabu, píše taliansky denník Corriere della Sera. Pukazuje na veľmi vysokú volebnú účasť. Francúzi tak kladne odpovedali na výzvu prezidenta Macrona, aby išli voliť.

„Nezmobilizovali sa preneho, ale proti nemu,“ uviedol denník. Talianska tlač tiež poukazuje na to, že prezidentský tábor sa teraz bude musieť dohodnúť s ľavicovým Novým ľudovým frontom. Ten vládni predstavitelia označovali za extrémistický podobne ako Národné združenie.

„Prezident sa nachádza v situácii, keď je krajina rozdelená do troch blokov, a je tu veľmi konkrétna možnosť, že republikánska pravica a republikánska ľavica nedokážu uzavrieť spojenectvo, aby zastavili nástup krajnej pravice k moci,“ uvádza denník La Stampa.

Miznutie politického stredu

Španielsky denník El País napísal, že nedeľňajšie výsledky sú jasnou správou o miznutí politického stredu vo Francúzsku. Krajina je podľa neho teraz rozdelená na tri bloky a RN bude usilovať o absolútnu väčšinu.

„Či ho dosiahne, alebo nie, to záleží od ostatných, či sa dokážu prestať nenávidieť a postavia spoločných demokratických kandidátov,“ súdi španielsky denník.

Belgický denník De Tijd upozorňuje, že výsledky prvého kola francúzskych parlamentných volieb ešte nič nevypovedajú o konečnom rozdelení kresiel v parlamente. V druhom kole totiž vstúpi do hry ešte taktické úvahy pri hlasovaní.

Podľa denníka ale Macron zjavne precenil svoje sily, keď vyhlásil predčasné voľby a vnímal ich ako svojho druhu referendum o svojej politike uprostred druhého funkčného obdobia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet