Na hlavný obsah

Líder Hamasu sa stále ukrýva v Pásme Gazy. Kde je? Odpoveď poznajú len dvaja či traja ľudia

Odmieta, že by skončil v exile.

Líder Hamasu sa stále ukrýva v Pásme Gazy. Kde je? Odpoveď poznajú len dvaja či traja ľudia
Palestínčania vysídlení v dôsledku izraelskej leteckej a pozemnej ofenzívy v pásme Gazy utekajú z časti Chán Júnis. Foto: TASR/AP

Len dvaja alebo traja ľudia vedia, kde sa ukrýva líder palestínskej teroristickej skupiny Hamas v Pásme Gazy Jahjá Sinvár. Napísal to arabský medzinárodný denník Aš-šark al-avsat.

Jahjá Sinvár podľa neho zároveň úplne odmieta myšlienku, že by v rámci podmienok ukončenia vojny skončil v exile mimo Pásma Gazy. Prednosť by podľa zdrojov denníka dal takzvanej mučeníckej smrti.

„Miesto, kde sa nachádza, pozná veľmi úzky okruh ľudí. Nanajvýš dvaja či traja, zaisťujúci rôzne potreby a komunikáciu s lídrami hnutia vo vnútri i navonok,“ povedal denníku zdroj z Hamasu. Okrem Izraela aj Európska únia či Spojené štáty pokladajú toto hnutie za teroristickú skupinu.

Zdroj dodal, že Jahjá Sinvár nie je medzi príslušníkmi Hamasu zranenými pri izraelskom bombardovaní. Či sa ukrýva nad zemou, či v tuneloch v Pásme Gazy, zdroj nespresnil.

„Tretia možnosť neexistuje“

Izraelská armáda vo februári zverejnila zábery, ktoré podľa nej zachytávajú, ako Jahjá Sinvár vlani 10. októbra prechádza tunelom. Zdroje blízke vodcovi Hamasu denníku oznámili, že sa domnievajú, že Sinvár nebude uvažovať o dohode, ktorá by ho priviedla do vyhnanstva.

„Sinvár uvažuje o dvoch možnostiach, pričom tretia možnosť neexistuje, kým je nažive. Buď splniť podmienky odboja, teda zastavenie vojny, stiahnutie okupačných síl a dokončenie čestnej dohody o výmene, alebo mať česť mučeníckej smrti,“ povedal zdroj.

„Okrem toho v jeho osobnom uvažovaní žiadne iné možnosti neexistujú,“ dodal s tým, že Sinvár exil považuje za neprijateľný.

V minulosti sa objavili správy, že by Izrael pristúpil na dohodu, ktorá by Sinvára ako organizátora teroristického útoku z vlaňajšieho 7. októbra poslala do vyhnanstva. Predtým Izrael uviedol, že všetkých lídrov Hamasu mieni zajať, alebo zabiť.

Sinvár sa naučil hebrejsky v izraelskom väzení, odkiaľ bol prepustený v roku 2011 v rámci výmeny viac ako tisíc Palestínčanov väznených v Izraeli za izraelského vojaka Gilada Šalita.

Izraelský lekár Juval Bitton televízii CNN povedal, že v roku 2004 vo väzení pomohol Sinvára diagnostikovať, čím mu zachránil život. Sinvára potom v Izraeli operovali na absces na mozgu. Po prepustení ho v roku 2017 vymenovali za lídra Hamasu v Pásme Gazy.

Bittonovi tiež pri prepustení vraj povedal, že mu raz záchranu života oplatí. Medzi obeťami útoku Hamasu bol Bittonov synovec Tamir.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet