Na hlavný obsah

R. Fico naznačil posilnenie konzervativizmu zmenou ústavy, potrebuje však hlasy opozície. KDH súčinnosť nevylúčilo

Naznačil to v prejave na Devíne.

R. Fico naznačil posilnenie konzervativizmu zmenou ústavy, potrebuje však hlasy opozície. KDH súčinnosť nevylúčilo
Premiér Robert Fico (Smer-SD). Foto: RTVS

Posilnenie konzervatívnej politiky chce premiér Robert Fico (Smer-SD) dosiahnuť aj pomocou ústavy. Naznačil to v prejave na Devíne. Na jej zmenu však bude potrebovať aj hlasy opozície. KDH si istú súčinnosť vie predstaviť. Na druhej strane kritizovalo Smer-SD, ktorý bol v europarlamente práve v socialisticko-progresívnom bloku.

Fico sa vo svojom prvom verejnom prejave po atentáte so slovíčkami nehral. Vymedzil národno-konzervatívne smerovanie slovenskej vládnej politiky. A pomenoval ideológie, ktoré ju môžu ohroziť.

„Ak budeme naďalej ohrozovaní ideológiami, ktoré vznikajú zo dňa na deň, ktoré sa šíria ako jed, ktoré sú v rozpore s tým čo máme v ústave napísané, možno budeme musieť hľadať zhodu na slovenskej politickej scéne v ďalších krokoch v úprave Ústavy SR, kedy by sme túto hrádzu proti liberálnym a progresivistickým ideológiám postavili ešte silnejšiu,“ vyhlásil Fico.

Výrokom R. Fica a KDH sa v reportáži v Správach RTVS venovala redaktorka Monika Maťová:

Koaličný Hlas-SD je pripravený rokovať. Podpredseda strany a minister práce Erik Tomáš zároveň pripomína, že poslanci vládnej koalície na otvorenie ústavy nestačia.

„Pokiaľ by malo dôjsť k otvoreniu ústavy, musela by byť k tomu prizvaná aj opozícia, pretože novela ústavy si vyžaduje ústavnú väčšinu. Prirodzene vychádzajú kresťanskí demokrati ako tí, ktorí by mali ochotu diskutovať o týchto témach, ale uvidíme. Pokiaľ opozícia neprejaví záujem o tieto otázky, tak sa nedá žiadna zmena ústavy presadiť,“ uviedol.

„Ja si neviem predstaviť, v prvom rade, že sa má budovať nejaká hrádza proti polovici spoločnosti. A už vôbec si neviem predstaviť, čo by asi také sa malo dať do ústavy. Neviem. Ja si myslím, že pán premiér svoje slová nejak vysvetlí. Považujem to celé za nezmysel,“ skonštatoval podpredseda SaS a poslanec Marián Viskupič.

KDH komunikuje opatrne

„Ak premiér Fico ukončí prejav štátnika modlitbou Milana Rúfusa so slovami o jede a rakovine, veľmi ťažko si môže nájsť spojencov na druhej strane. Ja si myslím, že KDH si nebude môcť dovoliť sa spojiť s niekým, kto hovorí takéto slová,“ povedal politológ Samuel Abrahám.

KDH komunikuje veľmi opatrne. Spoluprácu na zmene ústavy, ktorej výsledkom by bolo posilnenie postavenia tradičnej rodiny, však neodmietlo.

„Premiér Robert Fico chce budovať hrádzu proti progresivizmu, hoci jeho strana Smer-SD bola roky súčasťou socialisticko-progresívnej koalície, ktorá túto ideológiu pretláčala z Bruselu. Práve KDH celý ten čas poukazovalo na potrebu pomáhať rodinám a zápasilo s ideologickými hrozbami tak doma, ako aj v Európe,“ uviedli kresťanskí demokrati.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko