Na hlavný obsah

Keď bude R. Fico naplno v práci, môžeme začať hovoriť o rokovaní vlád, vyhlásil český premiér P. Fiala

Dovtedy by táto debata podľa Fialu bola neúctivá.

Keď bude R. Fico naplno v práci, môžeme začať hovoriť o rokovaní vlád, vyhlásil český premiér P. Fiala
Slovenských premiér Robert Fico a predseda vlády ČR Petr Fiala. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Keď bude slovenský premiér Robert Fico opäť naplno v práci, bude podľa českého premiéra Petra Fialu možné hovoriť o tom, či by konzultácie medzi vládami ČR a SR dávali zmysel a prípadne v akom termíne by sa mohli konať.

Dovtedy je táto debata podľa Fialu predčasná a z českej strany by bola neúctivá. Povedal to v pondelok (1. 7.) po stretnutí najvyšších ústavných činiteľov na Pražskom hrade.

„Na programe dňa to nie je preto, lebo pre medzivládne rokovanie je absolútne kľúčové stretnutie premiérov. Slovenský pán premiér je momentálne v rekonvalescencii. Až keď bude naplno v práci, môžeme sa rozprávať zase o tom, či takéto rokovania dávajú zmysel a prípadne v akom termíne. Do tej doby by som tú debatu považoval za predčasnú. Z našej strany svojím spôsobom aj za neúctivú,“ vysvetlil postoj ČR predseda tamojšej vlády.

Vzťahy ČR a SR sú podľa jeho slov na mnohých úrovniach výborné. Podotkol, že sa uskutočňujú všetky formy bilaterálnych rokovaní vrátane pravidelného stretávania ministrov. Pripomenul aj nedávnu návštevu slovenského prezidenta Petra Pellegriniho v Prahe.

„Vzťahy sú naozaj mnohostranné a dobré. Napriek tomu, že si so slovenskou vládou nerozumieme v niektorých zahraničnopolitických otázkach, to nemusí naše vzťahy nejako výrazne oslabovať,“ povedal Fiala.

Česko začiatkom marca v reakcii na postoj SR k vojne na Ukrajine odložilo česko-slovenské medzivládne konzultácie, ktoré sú prejavom nadštandardných vzťahov medzi štátmi. Kabinet českého premiéra to zdôvodnil nesúhlasom s niektorými krokmi slovenskej vlády v oblasti zahraničnej politiky.

Minulý týždeň Fiala uviedol, že úvahy o obnovení rokovaní sú predčasné. Na čo slovenská vláda zareagovala vyhlásením, že jeho slová nepovažuje za úctivé a napomáhajúce dobrým susedským vzťahom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet